22.10.2018
Cepljenje: DA!

V prostorih Gimnazije Slovenj Gradec se je danes odvijalo strokovno izobraževanje z naslovom – Cepljenje proti nalezljivim boleznim: da!

Zaradi številnih polemik o primernosti obveznega cepljenja strokovnjaki in zdravstveni delavci posebej opozarjajo na varovanje družbe pred nalezljivimi boleznimi kot dolžnost zdravstva in vseh zdravstvenih delavcev, zato želijo o koristi cepljenja ozaveščati širšo javnost. Cepljenje je najbolj zanesljiv, učinkovit, varen način preprečevanja nalezljivih bolezni. V zgodovini medicine si zasluži posebno častno mesto, saj se je izkazalo za enega najuspešnejših bioloških ukrepov za preprečevanje nalezljivih bolezni. Začetki cepljenja segajo v leto 1796, konec 19. stoletja pa so že razvili cepiva za preprečevanje hudih, pogosto smrtnih bolezni: stekline, oslovskega kašlja, davice, tetanusa, tuberkuloze, ošpic in otroške paralize. Poznavanje delovanja človeškega imunskega sistema in genski inženiring pa so konec 20. stoletja omogočili pravi razcvet izdelave vse bolj učinkovitih in varnih cepiv.

Varovanje družbe pred nalezljivimi boleznimi je dolžnost zdravstva in vseh zdravstvenih delavcev. Slednji lahko s svojim zgledom zelo povečajo zaupanje v cepljenje med laično populacijo, na drugi strani pa lahko z izjavami o škodljivih posledicah cepljenj rušijo potrebno javno zdravstveno enovitost stroke in tako v javnosti povečujemo strah in odpor do cepljenja. Ob tem zdravstveni delavci ponovno opozarjajo tudi na cepljenje proti gripi, ki je zelo nalezljiva bolezen in se z lahkoto širi med ljudmi. Vsako sezono za gripo zboli približno 10% prebivalcev. Cepljenje je priporočljivo za vse prebivalce, posebej pa za tiste v rizičnih skupinah kamor spadajo tudi zdravstveni delavci, ki smo pri svojem delu izpostavljeni nevarnostim okužbe ali lahko pri delu prenesemo okužbo na druge osebe ter vsem delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti. Precepljenost proti gripi je v Sloveniji med prebivalstvom in tudi zdravstvenimi delavci zelo nizka, med najnižjimi v Evropi. Predavanje bo v amfiteatru slovenjgraške gimnazije potekalo vse do 15. ure.


 

KV