17.10.2018
Protestni shod za višje plače in boljše pogoje dela na Ravnah

Na Ravnah bodo prihodnji četrtek plapolale rdeče zastave, regijska Organizacija Sindikata SKEI Koroške je v četrtek, 25. oktobra napovedala protestni shod članov SKEI, zaposlenih, upokojencev in drugih iz Koroške regije, ki bo ob 14. uri na platoju pred trgovino Tuš.

Potem, ko so na vodstvo podjetja Metal in s tem družbo SIJ-a že pred časom naslovili zahtevo po povišanju plač in izboljšanju pogojev dela, so bili doslej deležni le ignorance, zato je nezadovoljstvo delavcev iz dneva v dan vse večje. Želijo pa si predvsem socialnega dialoga in s tem ustrezne dogovore o perečih problemih. Predsednik regijskega sindikata Skei, Vili Novak je povedal, da so plače, ki jih delavci za težke pogoje dela, to je za 4 izmensko delo prav mizerne, okoli 860 evrov, dvig osnovnih plač pa bi za zaposlene pomenilo tudi višje znesle pri odmeri pokojnine. Zahtevajo tudi pravične in razumljive plačilne sisteme za zaposlene in višja nadomestila za pogoje dela. Ob tem Novak izpostavlja še delovna mesta za mlade, te želijo obdržati doma, ne da ti bežijo na delo v sosednjo Avstrijo.

Regijski sindikat Skei ne bo popuščal, zahteve so jasne, zato so se odločili najprej za protestni shod, v kolikor ne bodo uspešni, se bodo dogovorili za nadaljnje ukrepe. Protestni shod, na katerem bo sodelovala tudi predsednica SKEI in ZSSS Lidija Jerkič, bo torej najprej izpostavil zahtevo po socialnem partnerstvu, za dialog ob skupni mizi in za kompromisni dogovor.

IF