17.10.2018
Vrtnine in sadje ob hmeljiščih so varni za uživanje

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano iz Maribora, ki je 24. avgusta letos po naročilu Mestne občine Slovenj Gradec opravljal vzorčenje vrtnin in sadja ob nasadih hmelja z namenom določanja ostankov pesticidov, je izdal končno poročilo analize.

V odvzetih devetih vzorcih sadja in zelenjave so dokazali vsebnost bakra na koncentracijskih nivojih naravnih vsebnosti bakra v posameznih skupinah živil, manjše odstopanje je bilo opaziti le pri jabolkih. V dveh vzorcih zelenjave, v radiču in solati so dodatno dokazali prisotnost fungicida mandipropamida, ki se v prvi vrsti uporablja za zatiranje bolezni krompirja. Dokazane vsebnosti so po navedbah nacionalnega laboratorija nižje od mejnih vrednosti ostankov pesticidov, ki jih opredeljujejo uredbe evropskega parlamenta in sveta. Glede na navedeno zato ocenjujejo, da so vsi vzorci sadja in zelenjave varni. Aktivne snovi pesticidov, ki so jih dokazali na vzorcu listja hmelja pa so, po podatkih Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, dovoljena za uporabo na hmelju v Sloveniji. Na rezultate so se že odzvali v Civilni iniciativi Civoz, ki je prva sprožila ugibanja o varnosti bivanja in pridelane hrane ob hmeljiščih. Kot je v sporočilu navedel predsednik Peter Metulj, so se seznanili z vsebino zaključnega poročila, ki jo tudi brez zadržkov sprejemajo. Ob tem dodajajo, da ne gre zanemariti v poročilu navedenih rezultatov o prisotnosti pesticidov v analiziranih vzorcih, saj si bi morali dolgoročno prizadevati, da sledi pesticidov v naravnem okolju sploh ne bi bilo, s tem poslanstvom pa bodo v Civozu delovali tudi v prihodnje. Rezultate analiz so z zanimanjem pričakovali tudi hmeljarji, ki so tako dobili potrditev, da pridelava hmelja ne predstavlja tveganja za zdravje ljudi, prav tako, kot pravi Andreja Hace, je analiza pokazala to, kar sami ves čas trdijo. Da škropijo z dovoljenimi sredstvi in da so vrtnine ob hmelju varne. Obžalujejo le, da zaradi nasprotovanja Civoza ni bil opravljen monitoring zraka. 

Medtem ko rezultatov analize tal še čakajo, so se z znanimi rezultati vzorčene zelenjave in sadja sprva seznanili na Mestni občini. Kot je povedal župan Andrej Čas, ni pristojen za komentiranje rezultatov, je pa poročilo posredoval upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter fitosanitarni inšpekciji, kjer so pristojni za interpretacijo in za ukrepanje, če tako ocenijo. Nasprotovanja rezultatom analiz specializirane institucije, kot je nacionalni laboratorij, kjer šteje znanost, verjetno ni pričakovati, morda pa bi z analizo zraka lahko dodali piko na i odgovoru, ki bo v prihodnjih dneh le še bleda politična debata.

KV