16.10.2018
Regijski gasilski poligon v Radljah za kakovostno vadbo in usposabljanje gasilskih enot

Od sobote imajo koroški gasilci v Radljah ob Dravi odlične pogoje za praktično usposabljanje in izobraževanje z Regijskim gasilskim poligonom, ki so ga slovesno že predali namenu. Zgradila ga je Gasilska zveza Slovenije, v Radljah ob Dravi pa je že drugi poligon od sedemnajstih, ki jih bodo za praktična urjenja gasilcev zgradili po vsej Sloveniji. Investicija je Gasilsko zvezo stala 370 tisoč evrov, država je pomagala pri prenosu zemljišča v velikosti 2700 kvadratnih metrov, občina Radlje pa je poskrbela za njegovo komunalno ureditev. Gasilski poligon sestavljajo plato za vadbo, vadbeni stolp, plato za tehnično reševanje, bazen, na platoju odslej lahko v reševalne namene pristaja tudi helikopter.

Minister za obrambo republike Slovenije, Karel Erjavec je na slovesnosti poudaril pomen vadbenega poligona za gasilce, da se bodo lahko usposabljali za vse izzive, gasilci pa so tudi v sistemu zaščite in reševanja ena najbolj razvitih struktur za varnost v državi. Regijski poveljnik koroških gasilcev, Primož Ternik je izpostavil pomen in nujnost opreme, ki bi služila vsem za vadbo na poligonu. Zato so že pred časom na Regijski svet naslovili prošnjo, da bi koroške občine za gasilce vseh koroških gasilskih zvez sofinancirale opremo po sorazmernem deležu iz proračunov, ta pa je ocenjena na 19 tisoč evrov. Vse gasilske zveze so potrebo po opremi potrdile, sedaj čakajo le še na uradni sklep koroških županov.

Opremljenost je za kakovostno vadbo pomembna, je poudaril tudi Janko Cerkvenik, predsednik Gasilske zveze Slovenije, ki je sicer stanje opremljenosti slovenskih gasilskih enot ocenil za zelo dobro. Ministrica Andreja Katič, ki je v prejšnji vladi kot obrambna ministrica podprla postopke za izgradnjo Regijskega poligona, pa je izpostavila izgradnjo poligona v Radljah kot dokaz zavzetega prizadevanja vseh, še posebej pa lokalne skupnosti, za čim večjo raven zagotavljanja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Radeljski gasilci pa so v uporabo dobili tudi novo sodobno gasilsko tehnično reševalno vozilo z dvigalom, za katerega so sredstva prispevali občina Radlje, Uprava za zaščito in reševanje in donatorji. Posebej bo služil za pomoč pri reševanju ob prometnih in drugih nesrečah.

IF