11.10.2018
Protesti zoper ukinitev poslovalnice NLB v Črni

 

Vodstvo Nove ljubljanske banke d.d. namerava do 3. decembra letos zapreti 15 poslovalnic v državi. Med njimi je tudi poslovalnica v Črni na Koroškem. Razlog na bi bili takoimenovani izravnalni ukrepi, ki jih je evropska komisija naložila banki in v okviru katere naj bi zaprli nedonosne poslovalnice. V Črni so ogorčeni saj je dobra tretjina , čez 1000 prebivalcev upokojenih in niso vešči uporabe sodobnih informacijskih tehnik. Po denar hodijo na banko in če jim jo bodo ukinili, bodo prisiljeni uporabljati najbližjo bančno poslovalnico v Mežico, saj kakšne druge banke v Črni ni. To pomeni, da bodo morali od svojih bornih pokojnin odšteti še stroške za prevoz.

Na občini so za namere banke izvedeli iz internih dokumentov, očitno so hoteli krajane v prizadetih mestih postaviti pred gotovo dejstvo. Županja se je že v torek sestala z vodjo mreže poslovalnic pri NLB Tanjo Ahlin in jo skušala prepričati z argumenti, ,vendar bančniki zaenkrat nočejo popustiti. Občina in krajani so na več mestih organizirali zbiranje podpisov zoper zaprtje , že v prvem dnevu so jih zbrali nekaj sto. Z njimi bodo poleg uprave banke seznanili koroška poslanca, celoten državni zbor, vlado in predsednika republike . S posebnim pismom so se oglasili tudi častni občani Črne.

Poslovalnica NLB je v Črni že od leta 1972, kasneje jim je občina našla lokacijo, na kateri so zgradili svoje sedanje poslopje, ki ga delno tudi dajejo v najem.