11.10.2018
Lif Resoil , demonstracijski obrat za čiščenje s težkimi kovinami onesnažene zemlje urado odprli

Pretekli konec tedna so uradno odprli demonstracijski obrat za inovativno tehnologijo Life Resoil v Dobji vas, v katerem čistijo zemljo, onesnaženo s svincem in drugimi težkimi kovinami.

Gostje so si na petkovi otvoritvi lahko lahko ogledali postrojenje in demonstracijski vrt, na katerem različne vrtnine rastejo tako na originalnih kot opranih tleh.. Pogovarjali smo se z dr. Nežo Finžgar vodjo projekta pri Envitu, z dr. Domnom Leštanom, iz biotehniške fakultete ,ki je razvil tehnologijo čiščenja zemlje, z Evgenom Janetom, doktorjem medicine z Raven, ki je v okviru civilne iniciative in kasneje občine Ravne nasprotoval gradnji objekta ter z županjo Črne Romano Lesjak , ki bi lahko bila koristnik storitev tega obrata...

Ugotovili smo, da je večina strahov, ki so se pojavljali ob gradnji odpravljenih, čeprav določeno nezaupanje še vedno obstaja Če je objekt že zgrajen , bi ga bilo smiselno vključiti v dodatne aktivnosti za sanacijo okolja v Zgornji mežiški dolini , za katero večkrat trdimo, da se je znašla v začaranem krogu. Po besedah županje Romane Lesjak bodo v Črni zagotovo dali dali očistiti kontaminirana tla na javnih površinah, na zasebnih pa se bodo lastniki morali odločati sami.

Seveda bo treba najti tudi dodatna sredstva , kar pa je naloga lokalne in predvsem okoljske državnega politike v naslednjih letih.