09.10.2018
Rožnati oktober tudi na Koroškem opozarja z v rožnate pletenine odetimi drevesi

Rožnati oktober je že tradicionalno svetovni mesec boja proti raku dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah. Europa Donna v oktobru že četrto leto pripravlja akcijo ovijanja dreves z rožnatimi pleteninami, ki so se jim že lansko leto pridružili tudi na Območni enoti Ravne NIJZ, Koroško društvo za boj proti raku, društva za samopomoč in občine v regiji, TICu Ravne in Koroškem medgeneracijskem centru. Preko informativnih stojnic bodo aktivni tudi v zdravstvenih domovih.

Europa Donna Slovensko združenje za boj proti raku dojk že četrto leto v oktobru z rožnatimi pleteninami za en mesec ovije drevesa v Parku Zvezda v Ljubljani in številnih drugih mestih po Sloveniji, ki bodo mimoidoče opozarjali na pomen osveščanja o raku dojk. Tudi na Koroškem so se nekatere občine v sodelovanju s Koroškim društvom za boj proti raku in Skupino za samopomoč Slovenj Gradec vključile v to akcijo, med njimi tudi občine Muta, Slovenj Gradec in Ravne na Koroškem, Črna na Koroškem.

Na Ravnah so se aktivnostim Občine in Koroškega medgeneracijskega centra pridružili tudi na NIJZ OE Ravne. Drevesa, ki so jih 1.oktobra letos ovijali v rožnato blago s pletenimi dodatki, so kar klicala mimoidoče, da si pogledajo, kaj se dogaja. Na lokacijah pri Zdravstvenem domu Ravne in v mestnem središču so jih opremili tudi z informativnimi žepki z zdravstveno-vzgojnim gradivom in rožnatimi pentljami, ki so na voljo mimoidočim in opozarjajo na pomen osveščanja o raku dojk. Koroški medgeneracijski center je poskrbel za drevesa v Grajskem parku na Ravnah, Nijz Ravne za drevesa okoli Zdravstvenega doma in klopce v Grajskem parku.

V Rožnatem oktobru so se oz. se bodo na Koroškem odvijale številne aktivnosti, ki jih pripravljajo zdravstveni domovi, Koroško društvo za boj proti raku, društva za samopomoč, NIJZ OE Ravne na Koroškem.  Z rožnatim plakatom ,  zdravstveno-vzgojnim gradivom in rožnatimi pentljami, ki so na voljo mimoidočim so se na rožnati oktober spomnili tudi v našem zdravstvenem domu.


 

KV