04.10.2018
Mi smo tukaj, pojdite z nami !

6.oktober je svetovni dan cerebralne paralize. Letos poteka pod geslom „ Mi smo tukaj – pojdite z nami!“, zato na ta dan v številnih mestih med 9. in 11. uro pripravljajo pohode z baloni.

Svetovni dan cerebralne paralize je družbeno gibanje, njegov cilj pa predstavitev te možganske okvare. Vsakomur s cerebralno paralizo je potrebno zagotoviti enake pravice, dostopnost in enake možnosti kot jih imajo drugi ljudje. Prav zato v soboto, 6. oktobra organizirajo simbolične pohode z zelenimi baloni po večjih mestnih središčih, s tem pa opozarjajo na nujnost odpravljanja razlik med vsakodnevnimi okoliščinami in realnimi možnostmi oseb s cerebralno paralizo. To vizijo lahko uresničuje vsakdo v svojem okolju.

Pred pohodom, ki bo potekal v Slovenj Gradcu, se bodo udeleženci ob 9. uri zbrali pri Kulturnem domu, nato pa se bodo odpravili proti središču mesta do Glavnega trga. Prisotne bo pozdravila predsednica Sončka – Koroškega društva za cerebralno paralizo, Petra Papotnik, glasbeno pa bo dogodek popestrila Jasmina Buč. Pokrovitelj letošnjega pohoda je zavod Spotur. Na Trgu svobode, kjer bo v soboto zaživela tudi Slovenjgraška gostilna, ko bodo četrtne in vaške skupnosti kuhale golaž po receptih starih gostiln, bo možno podpreti koroško društvo Sonček z nakupom njihovih izdelkov. Srečanje pa bodo Sončki nadaljevali s kostanjevim piknikom v centru Ivančica v Trobljah.

IF