04.10.2018
Obnova Glavnega trga Slovenj Gradca pritegnila množico občanov

Kako pomembno je vprašanje urbane prenove Glavnega trga v mestu Slovenj Gradec kot skupnega prostora za prebivalce mesta, lastnike lokalov in obiskovalce Slovenj Gradca, je pokazala javna razprava, ki sta jo v Mladinskem kulturnem centru organizirala Mestna občina Slovenj Gradec in četrtna skupnost center. Veliko število obiskovalcev je dokaz, da želijo z mnenji in predlogi sodelovati pri projektu prenove Glavnega trga, za katerega je Mestna občina Slovenj Gradec preko mehanizma Celostnih teritorialnih naložb za enega od projektov Trajnostne mobilnosti pridobila okoli 800 tisoč evrov evropskih sredstev. Pred investicijski projekt ( DIP ) so občinski svetniki sprejeli v juniju, idejna zasnova pa je služila za potrditev projekta, za katerega je priprave prevzela Regionalna razvoja agencija Koroška. Evropska unija spodbuja ureditev mest tudi za pešce in kolesarje kot skupen prostor z drugimi, zato je bil cilj razprave v vsebinah, ki jih mesto in ljudje potrebujejo.

Sedaj, ko se začenja druga faza priprave projektne dokumentacije obnove Glavnega trga, je čas za usklajevanje različnih interesov. Cilj prenove je ureditev skupnega prostora Glavnega trga s prednostjo za pešce in kolesarje, s postopnim zmanjševanjem parkirišč in fleksibilno urejenostjo parkiranja, z enotno urbano opremo za načrtovane vsebine, ki bodo obogatile ta prostor. Kot je bilo razbrati v razpravi, stanovalci in lastniki lokalov želijo predvsem dodatna bližnja parkirišča, lastniki lokalov pa se bojijo mesta brez prometa. Franjo Murko, predsednik četrtne skupnosti Center je k razpravi povabil številne meščane, je poudaril željo, da izvedo informacije iz prve roke. Doslej so v javnosti namreč krožile tudi neresnične, zato je izrazil zadovoljstvo ob množičnem obisku. Kako pomembno je sodelovanje prebivalcev, lastnikov lokalov, uporabnikov mesta, predvsem pa različnih strok za čimbolj ugodno uresničitev projekta, je poudaril arhitekt Edi Koraca.

Tudi župan Mestne občine Andrej Čas je poudaril, da je pri procesu prenove nujno vključevanje različnih strok, kar se bo še posebej odrazilo sedaj, pri nastajanju projektne dokumentacije. Pri tem je župan izpostavil vse deležnike in takšne rešitve, ki ne bodo nikogar od njih prizadele. Večina pa je najbolj izpostavljala promet in parkiranje.

Promet iz mesta ne bo povsem izginil, cilj prenove pa je njegovo zmanjšanje, še zlasti tranzita skozi mesto. Postopno se bodo zmanjševala tudi parkirišča z uvedbo fleksibilnega parkirnega režima, od plačljivih parkirišč glede na cone, do brezplačnega parkiranja. Namen razbremenitve mesta je v uvedbi dodatnih parkirišč, pri tem ima Slovenj Gradec več možnosti tudi z nadgradnjami parkirišč pri Upravni enoti ali pri Rotenturnu. Vzporedno z obnovo Glavnega trga, pa bo nastala tudi ustrezna obvozna cesta od Name do Starega trga, drugih prostorskih možnosti za obvoze pa mesto Slovenj Gradec nima.

IF