04.10.2018
Aktivnosti sindikata kovinske in elektroindustrije za dvig plač

 

 

Regijska organizacija Sindikata kovinske in elektroindustrije za Koroško je na svojem sedežu na Ravnah predstavila aktivnosti sindikata za dvig plač in drugih prejemkov. Dejstvo je, da se v marsikaterem koroškem podjetju zaradi prenizkih plač in bližine Avstrije srečujejo z velikim pomanjkanjem delavcev, medtem ko se uvoz delovne sile iz nekdanjih jugoslovanskih republik ali od drugod kaže kot problematičen, saj za njihovo namestitev ni potrebne infrastrukture, poleg tega ti delavci ne dosegajo produktivnosti domačih oziroma imajo veliko fluktuacijo. Sindikat v svojih prizadevanjih ponekod naleti na razumevanje vodstev podjetij; kot pozitiven primer so navedli Tab Mežica, kjer so se v lanskem letu plače povišale, povišanja bodo deležni tudi letos. Tudi v Monterju in Abraziavu Muta so doseli povišanje plač, medtem ko je najbolj zaostreno v družbah Sij – Slovenske industrije jekla na lokaciji Ravne, to je v družbah Metal, Ravne Systems in ZIP center. Tam je sindikat junija zahteval 2 x 5 odstotno povišanje osnovnih plač, prvo polovico takrat in drugo v jeseni ter nov plačni sistem. Pogajanjih je prevzela regijska organizacija, predsednik Vili Novak je povedal da trenutno pogajanja ne potekajo, da bodo ponovno postavili zahteve za dvig plač in za nov plačni sistem. Pri zahtevah bodo vztrajali in poti nazaj ni, saj imajo za sabo večinsko voljo zaposlenih, 80 odstotkov se jih je podpisalo pod njihovi zahtevi.

Boris Štriker, sindikalni predstavnik Skei v družbi Metal je odgovoril na trditev vodstva družbe, da so že lani plače povečali za 6,7 odstotka. Te povišice niso bili deležni vsi zaposleni, zadnje povišanje osnovnih plač je bilo v letu 2104. Nezadovoljni pa so tudi nad predloženim novim plačnim sistemov, saj izključuje 75 odstotkov zaposlenih...

Sindikat je vložil tudi tožbo proti podjetju Sij Ravne Systems zaradi neizplačanih plač pred leti ko je bila družba Sistemska tehnika v krizi, in je bil dogovor da bodo odrekanje v boljših časih nadomestili, vendar poračuna nikdar ni bilo.