04.10.2018
Znani polletni rezultati poslovanja SIJ- Slovenske industrije jekla

Po nerevidiranih podatkih poslovanja sta v Skupini SIJ- Slovenska industrija jekla- metalurška dejavnost in prehrambna dejavnost v prvem polletju leta 2018 skupaj ustvarili slabih 558 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar pomeni devetodstotno rast glede na prvo polletje leta 2017. Obe dejavnosti skupaj sta ohranili tudi dobičkonosnost poslovanja, skupni čisti dobiček v prvi polovici leta je bil 13,6 milijona evrov.

Metalurška dejavnost je v prvem polletju leta 2018 ustvarila dobrih 426 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je desetino več kot v primerljivem obdobju lani. Kazalec dobičkonosnosti poslovanja EBITDA znaša 43,8 milijona evrov, kljub porastu stroškov strateških surovin v prvem polletju za več kot petino. Stroški surovin so porasli tudi zaradi največjih proizvedenih količin jekla v prvem polletju do sedaj – odlili so18 odstotkov več jekla kot v enakem obdobju lani, in proizvedli 15 odstotkov več gotovih izdelkov. Skladno z umirjanjem naložbenega cikla se je izboljšal tudi kazalnik, ki primerja neto zadolženost z dobičkom.

Metalurška dejavnost je v tujini ustvarila slabih 360 milijona evrov prihodkov od prodaje oziroma dobrih 84 odstotkov celotne prodaje, kar je 23 milijonov evrov več kot lani v enakem obdobju. Ključni trgi ostajajo Nemčija, Italija in druge države Evropske unije. Kljub uvedbi carin na uvoz jekla v ZDA, so ohranili stabilen delež v izvozu na tem trgu.