02.10.2018
Dan odprtih vrat Oddelka za laboratorijsko diagnostiko SB Slovenj Gradec

Oddelek za laboratorijsko diagnostiko Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, ki želi biti strokovno visoko usposobljen oddelek v Koroški regiji,  je že četrtič zapored na ta dan odprl svoja vrata.

Laboratorijska medicina je pomemben sestavni del zdravstvenega sistema. Z izobraževanjem in znanstvenim raziskovalnim delom prispevajo k razvoju laboratorijske medicine ter kakovosti celostne obravnave pacienta, ob delu pa jih zavezujejo visoka etična merila. Predstojnica za laboratorijsko diagnostiko v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, magistrica Tanja Ladžić, specialistka medicinske biokemije je povedala, da obiskovalcem želijo predstaviti laboratorijski oddelek, saj jim je očem skrit. V njem je zaposlenij 17 delavcev, njihovo delo poteka v turnusu 24 ur vsak dan.

Njihovo poslanstvo je predvsem odgovornost za zanesljivost laboratorijskih rezultatov ter njihova interpretacija. Pri svojem delu uporabljajo najsodobnejšo tehnologijo, ki zahteva visoko usposobljenost osebja z veliko znanja in izkušenj. Magistrica Ladžičeva je poudarila, da je laboratorijski izvid njihov glavni izdelek, pomeni pa sestavni del medicinske dokumentacije preiskovanca, ob tem pa prispeva 70% delež pri določitvi diagnoze zdravnika in pri zdravljenju bolezni. V oddelku za laboratorijsko diagnostiko slovenjgraške bolnišnice uporabljajo najsodobnejšo tehnologijo, ki zahteva visoko usposobljenost, znanje in izkušnje, vse pa zagotavljajo s sistemom kakovosti.

Kot pravi predstojnica Ladžičevaje, je uvedba novih metod v laboratorijski dejavnosti odvisna od finančnih sredstev, ob čemer je pohvalila posluh vodstva za posodobitve tehnologije in nadgradnjo metod, saj v slovenjgraški bolnišnici uspešno sledijo razvoju te pomembne stroke. Največje novosti laboratorijskih metod se v prihodnje obetajo pri diagnostiki ob pacientu in na področjih imuno kemije.

 

IF