02.10.2018
Država potrebuje enotno strategijo za starejše

1 oktober je mednarodni dan starejših, v Cankarjevem domu v Ljubljani pa se je začel 18. Festival za tretje življenjsko obdobje. 
Geslo 18. Festivala za tretje življenjsko obdobje je Vsi smo ena generacija, do 3. oktobra pa gosti številna društva upokojencev iz vse Slovenije in tujine, tja se vsako leto odpravljajo tudi s Koroške.

Prebivalstvo se nezadržno stara, zato so tudi letos pripravili številne predstavitve za kakovostno in zdravo staranje, okrogle mize, več izobraževalnih dogodkov delavnic in kulturni program na dveh odrih, saj dogodek soustvarja več kot 3000 posameznikov. Glede na hitro spreminjajoča demografska gibanja, je za naš radio potrebo po nujni skupni strategiji za starejše izpostavil dr. Igor Šoltes, evropski poslanec, ki je pripomogel k podelitvi evropske nagrade Državljan Evrope Združenju društev upokojencev Slovenije za projekt Starejši za starejše.

Do leta 2030 se bo delež starejših v Sloveniji podvojil, zato je dr. Igor Šoltes poudaril pomen dobre socialne družbe in države v odgovornosti do te bodoče politike. Kar delamo danes, bo prineslo posledice jutri, je poudaril in izrazil pričakovanje politike, da se poenoti v stališčih, kako zagotoviti dolgoživo družbo, kako zagotoviti dolgotrajno oskrbo, kako se spopasti z izzivi staranja, z izzivi demence, osamljenosti itd... Tudi na evropski ravni obstaja socialni sklad plus, ki omogoča državam članicam, da poberejo sredstva za te programe in prav na tem segmentu dr. Šoltes izpostavlja priložnost politike v sodelovanju z Zdus-om in njihovim memorandumom, kaj želimo vnesti v prihodnjo celovito strategijo staranja.

Zveza društev upokojencev Slovenije vsa leta opozarja na to, da se prispevek starejših v družbi premalo omenja, mednarodni dan starejših pa je priložnost, da ZDUS kot nevladna organizacija in predstavnica starejših opozarja na spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin starejših oseb.

IF