12.09.2018
Koroški župani so soglašali z najetjem kredita za reševalna vozila ZRCK-ja

Regijski gasilski poveljnik, Primož Ternik je koroškim županom na zasednju Regijskega sveta predstavil regijski gasilski poligon, ki ga je Gasilska zveza Slovenije zgradila v Radljah. Investicija je bila vredna 394 tisoč evrov, medtem, ko je občina Radlje v njegovo infrastrukturo vložila 138 tisoč evrov. Koroškim županom pa je regijski gasilski poveljnik s prošnjo predlagal sofinanciranje opreme za izobraževanja, tudi zahtevnejše za tehnična reševanja in reševanja na višinah. Ponudba za opremo je vredna 19.200 evrov, občine pa bi jo sofinancirale po ključu na prebivalca in po številu gasilcev. Z Regijskim poligonom bodo namreč imeli vsi gasilci enake pogoje za izvajanje vaj.

Koroški župani so se seznanili s projektom, do naslednjega zasedanja regijskega sveta pa želijo pridobiti še stališča področnih gasilskih zvez na Koroškem. Glede prodobljenih stališč, v kolikor bodo enotna, se bodo nato odločili za sofinanciranje dela opreme v proračunih.

Direktorica Zdravstveno reševalnega centra Koroške, Marijana Kašnik je koroškim županom predstavila delovanje zavoda v njenem mandatu, ki je po poročilu Ministrstva za zdravje zelo pozitivno. Njihovo finančno stanje je zelo stabilno, od 12. reševalnih vozil so prešli na 25, najstarejša vozila so stara 3 leta. Njihov cilje je tudi krepitev dviga kakovosti dejavnosti nujne medicinske pomoči na terenu in tudi dvig kakovosti nenujnih medicinskih prevozov. Že lani so objavili javno naročilo za 9 rabljenih reševalnih vozil in eno reanimacijsko reševalno vozilo za potrebe nujne medicinske pomoči. Strošek 240 tisoč evrov zagotavljajo v 13 mesečnih obrokih sami, iztekli se bodo marca. Za 260 tisoč evrov pa so tokrat koroške občine prosili za soglasje za najem kredita brez poroštva in brez zadolževanja občin, kar je regijski svet tudi potrdil.

IF