12.09.2018
Koroški dom starostnikov Črneče, primer dobre prakse

Koroški dom starostnikov Črneče ima pri nas najdaljšo tradicijo institucionalnega varstva starejših, saj bo prihodnje leto praznoval 40. letnico. V soboto so izpeljali še eno uspešnih prireditev, 27. srečanje s sorodniki, ki poglablja vezi med stanovalci, svojci in zaposlenimi. To pa je kot dobro prakso izpostavila tudi slavnostna govornica, sekretarka Ministrstva za delo, Janja Romih.  

Koroški dom starostnikov Črneče je po svojem delu in rezultatih znan tudi zunaj Koroške, takega smo prepoznali tudi na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, saj s kakovostjo storitev, inovativnostjo v razvoju konceptov in metod svojega dela in v prilagojenosti potreb različnim ciljnim skupinam starostnikov predstavlja dobro prakso, ki jo je vredno predstavljati doma in v tujini ter prenesti na ostale izvajalce, je v govoru poudarila Romihova. Poudarila je vse bolj pomembno vlogo med stanovalci in svojci pri izvajanju sodobnih konceptov dela, partnerski odnosi z zaposlenimi doma pa je formula za uspeh, ki omogoča prijetno, varno in kakovostno bivanje v domu. Domovi za starejše so se v zadnjem desetletju precej spremenili, bistveno se je spremenila tudi vsebina dela, razvoj psihosocialnega koncepta dela je poudaril počutje uporabnika, upoštevanje njegovih potreb in spoštovanje, ne glede na njegovo zdravstveno stanje in njegove možnosti.

Sekretarka Ministrstva za delo, Janja Romih je izpostavila tudi pomen in potrebo pri pripravi zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je prioriteta tudi nove vlade. V pilotnih projektih, ki ga bo na Koroškem izvajal Koroški dom starejših Črneče s partnerji, bodo sedaj testirali predlagane rešitve in jih izboljševali. S pilotnimi projekti pa bodo namreč omogočili lažji prehod na novo ureditev in poskušali dobiti odgovore na odprta vprašanja, ki so se pojavljala v razpravah ob pripravi zakona. Za ponudbo socialnovarstvenih storitev in programov za starejše je pomembno zavedanje, da starejša generacija ni samo vse številčnejša, temveč se spreminja tudi v svojih potrebah in interesih in je pri tem tudi zelo raznolika.

Prav takšen dom pa Koroški dom starostnikov Črneče snuje na Ravnah, ki bo poleg institucionalnega varstva ponujal različne storitve za starejše, v smislu širitve v skupnosti in razvoju novih oblik pomoči za starejše, ki živijo doma in njihove svojce. Zato je tudi ena najpomembnejših nalog Ministrstva za delo, je poudarila Romihova, cilj resolucije za zagotovitev primerljivega števila uporabnikov institucionalnega varstva in storitev v skupnosti domačega okolja. Razmišljajo tudi o razvoju novih oblik bivanja ali sobivanja starejših, ki bi v prihodnosti povečale starejšim možnost izbire.

IF