12.09.2018
Neurejeno financiranje Urgentnega centra glavni krivec za izgubo bolnišnice


 

Člani sveta zavoda Splošne bolnišnice Slovenj Gradec so se na torkovi seji seznanili s polletnim poročilom poslovanja bolnišnice v letošnjem letu.

V Splošni bolnišnici izvajajo ukrepe sanacijskega programa, ki bo trajal 4 leta in ga je potrdilo Ministrstvo za zdravje potem, ko so za zmanjševanje izgub prejeli finančno injekcijo. Polletno poslovanje je upravičilo pričakovanja Finančnega načrta bolnišnice, je celo nekoliko boljše od pričakovane izgube, tako so odhodki bolnišnice ob polletju za 644 tisoč evrov višji od prihodkov, s sanacijskimi ukrepi pa so uspeli privarčevati slabih 200 tisoč evrov. Največ so privarčevali pri zalogah zdravil in racionalnem predpisovanju antibiotikov ter z inovativnim delom v mikrobiološkem laboratoriju Tako direktor Lavre predvideva 1,3 mio evrov izgube konec leta, vse pa je odvisno tudi od odstopanj obračunov storitev s strani zdravstvene zavarovalnice. Večina izgube nastaja zaradi neurejenega financiranja delovanja Urgentnega centra, te pa se ne bodo mogli rešiti, nasprotno, se bo ta le še poglabljala, na kar so že opozorili sanacijski odbor Ministrstva za zdravje.

Direktor Janez Lavre je pojasnil, da so glede UC nova navodila s strani ZZZS slabša od prejšnjih in se zato ne bodo mogli držati planirane izgube, napovedane v Finančnem načrtu. Glavni problem je finančna nepokritost predpisanega kadra. Toliko programa, kot so ga postorili prej v internistični in kirurški prvi pomoči, lahko naredijo več, a ne potrebujejo toliko kadra, kot je predpisan. Lavre je še pojasnil, da ne nujne primere zaračunavajo le, če je to videti že na prvi pogled, vse druge storitve opravijo in račun pošljejo zavarovalnici.

Direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre je opozoril tudi na problematiko pomanjkanja kadrov, predvsem zdravnikov specialistov, ki bi jih potrebovali vsaj še 25 za področja urologije, ortopedije, abdominalne kirurgije in interne medicine. Sami v bolnišnici aktivne kadrovske politike glede zdravnikov ne morejo izvajati, šele s spremembo zakona o zdravstveni dejavnosti konec lanskega leta, lahko nekaj specializacij podelijo sami z znanim plačnikom, a to zajema neupravičena finančna sredstva bolnišnice. Vse prej podeljene specializacije pa niso bile zavezujoče za specializante, da bi le- ti ostali v regijski bolnišnici in so odhajali drugam.

Je pa slovenjgraška bolnišnica po ocenah Lavreta pred novim zagonom strokovnega razvoja. Ker dosedanji vršilki dolžnost strokovnega direktorja, dr. Jani Makuc kmalu poteče enoletni mandat, so člani sveta zavoda objavili nov razpis. Sredi oktobra se bodo predstavili morebitni prijavljeni kandidati, direktor Lavre pa pričakuje glede na dobro in odgovorno dosedanje delo dr. Jane Makuc, da se bo na razpis znova prijavila.

IF