05.09.2018
Sodba Vravniku razveljavljena

Višje sodišče v Mariboru je ugodilo pritožbi zagovornika obtoženega Petra Vravnika na sodbo slovenjgraškega okrožnega sodišča decembra lani. Takrat je sodišče Vravnika spoznalo za krivega uboja Martina Rogine na reki Dravi julija 2015 in mu izreklo zaporno kazen šest let in dva meseca zapora.

Višje sodišče je sodbo razveljavilo, ker je ugotovilo bistvene kršitve določb kazenskega postopka. Sporna sta predvsem uradna zaznamka policistov, napisana v času takoj po tem, ko je Vravnik šele zahteval odvetnika, in upoštevanje teh nezakonito pridobljenih dokazov v izrečeni sodbi. Policist oziroma kriminalist bi morala z zaslišanjem počakati do prihoda odvetnika ali najmanj dve uri.

Vse potrebne izločitve listin oziroma nedovoljenih izjav in izpovedb iz kazenskega spisa, bo pred dodelitvijo drugemu predsedniku senata, v izogib nepotrebnim in neekonomičnim

nadaljnjim izločitvam sodnikov, opravila predsednica senata, ki je izrekel izpodbijano

sodbo. Spremenjeni senat pa bo nato v novem sojenju ponovil že izvedene in dovoljene dokaze, po potrebi pa upošteval še nove.

Vravnikov zagovornik po uradni dolžnosti Tomaž Rotovnik odločitve uradno še ni prejel, jo pa pozdravlja in dodaja, da se bo še naprej boril za interese svoje stranke, ki je bila po njegovih besedah v postopku pred policisti šibkejša stranka.