16.08.2018
Filatelisti Drava Muta - Vuzenica o Josipu Mravljaku


Filatelistično društvo Drava, ki vključuje člane Mute in Vuzenice, je letos ob odprtju Vuzeniških dnevov pripravilo razstavo in znamko, žig in priložnostni spominski ovitek namenjen Josipu Mravljaku, znanemu Vuzeničanu, zbiratelju in raziskovalcu. Za njim je ostal drobec zapuščine , zato je delo filatelistov Mute in Vuzenice velikega pomena za zgodovino Vuzenice.

Josip Mravljak je bil pedagog v času, ko se je rojevala Državna gimnazija Guštnj. Bil je matematik, kolesje zgodovine pa njegov hobi. Prav njegovi zapiski in dokumnti so pričevalci časa, iz katerega smo črpali in izpisovali podatke in raziskave, ki so zapuščina Josipa Mravljaka. Cenjen in znan je bil Josip Mravljak tudi kot Sokolar, planinec, posojilničar, župan, zgodovinar in gasilec, slovi kot pobudnik slovenskega poveljevanja v gasilskih vrstah, saj je bil osebno tudi višji gasilski častnik, njegova zapuščina pa je tako imenovani gasilski katekizem. 

Njegova rojstna hiša je v Zgornjem trgu Vuzenice, kanček spomina v tem sodobnem času iz preteklosti pa so nam tokrat o Josipu Mravljaku pričarali filatelisti.


IF