16.08.2018
Za podjetje TAB je bilo tudi leto 2017 rekordno

Delničarji podjetja TAB d.d. so na četrtkovi skupščini odločili, da dobička ne bodo delili in ga bodo dodali v rezerve, prav tako so zmanjšali osnovni kapital za 9292 lastnih delnic, kar znaša nekaj več kot 38 tisoč evrov. Imenovali so tudi nove člane nadzornega sveta. Leto 2017 pa je bilo za Tab še eno v nizu uspešnih let, saj so s prodajo dosegli nove rekorde.

Tab je v preteklem letu prodal 4,2 milijona startnih baterij, industrijskih pa skupaj z Makedonijo 1,4 milijone. Tako je dobiček podjetja TAB v letu 2017 znašal 22,7 milijona, lani 20,9 , v celotni skupini skupaj s hčerinskimi družbami pa 29,6 milijonov evrov. V letu 2017 je bila skupna prodajna rast večja za okoli 17% , iz 286 milijonov evrov je narasla na 326 milijonov. Družba Tab pa zaradi globalnih sprememb išče dolgoročno priložnost s potencialnim strateškim povezovanjem z južnoafriško družbo Metair Investments, do konca leta naj bi bil zaključen postopek skrbnega pregleda. Ta bo pokazal, ali bodo Tab lahko uspešno prodali zaradi globalizacijskih trendov. Ti zahtevajo nove tehnologije na področju shranjevanja energije kot so Litijeve Ionske baterije ali gorilne celice. Tab je premajhen za te izzive, saj nima ne človeških in ne kapitalskih virov za njihov razvoj. Za multinacionalko pa vendarle predstavlja uspešnega partnerja s kvalitetno proizvodnjo baterij, z odlično tržno pozicijo v Evropi, Ameriki in Aziji, z razvojnim timom, tehnologijo in izkušnjami. Ob morebitni prodaji naj bi se omenjala kupnina 300 milijonov evrov, ohranja se proizvodnja in delovna mesta.

Problem, s katerim pa se nenehno srečujejo v Tabu, je pomanjkanje delavcev, sproti pomanjkanje rešujejo z delavci iz Bosne. Bogomir Auprih je izpostavil, da velika pričakovanja z ustreznimi ukrepi pričakujejo tudi od vlade, predvsem poenostavitev postopkov zaposlovanja in spremembo šolskega sistema v izobraževanju kadrov, ki jih gospodarstvo potrebuje.

IF