14.08.2018
Turistični teden v Črni na Koroškem bo v prihodnjih dneh postregel s številnimi prireditvami

V Črni na Koroškem je po pestrem koncu tedna, ko je s številnimi prireditvami, med drugim so se tekači preizkusili na maratonu kralja Matjaža, nedeljo pa je popestrila kmečka povorka, zaživel letošnji Turistični teden, tudi za naslednje dni napovedanih precej dogodkov. Črnjani in vsi drugi obiskovalci so se v ponedeljek sprehodili po olimpijski poti. Nameščenih je sedem novih klopi, za sedem Črnjanskih olimpijcev, med katerimi se bodo lahko v prihodnje sprehodili Črnjani in drugi pohodniki. V kulturnem domu Črna je bil tudi literarni večer s predstavitvijo knjige Dr. Kristjana Jezernika z naslovom Ugašanje teme. Gre za roman z dogajanjem na Poljanah, avtor kot Poljane misli tudi na Koroško Poljano, kjer so se odvijale zgodovinske bitke.

Jutrišnje Maríjino vnebovzétje ali Veliki šmaren je eden izmed največjih krščanskih praznikov in so ga slavili že v apostolskih časih. Na ta dan se kristjani spominjajo, da je bila Devica Marija z dušo in telesom vzeta v nebesa. Od leta 1992 dalje je Marijino vnebovzetje tudi v Sloveniji dela prost dan, praznik in dela prost dan je tudi v sosednjih Avstriji, Italiji in na Hrvaškem.

Medtem ko slovenski kristjani na ta dan množično romajo na Brezje,  Ptujsko goro in na Sveto Goro nad Gorico, pa se Korošci že mnoga leta podajajo tudi v Črno na Koroškem, kjer v okviru Turističnega tedna poteka najmnožičnejša prireditev, celodnevni kramarski sejem. Kramarski sejem s široko ponudbo izdelkov domače in umetnostne obrti, pridelkov s kmetij in drugih drobnarij v center Črne vsako leto privabi nekaj tisoč obiskovalcev, ki imajo poleg sejemske ponudbe na voljo tudi številne postojanke z gostinsko ponudbo. Letos bo Društvo čebelarjev Črna na kramarskem sejmu ves dan prodajalo tudi srečke za srečelov, ob sejemsko dogajanje pa bodo popestrili številni nastopi glasbenikov. Na ploščadi pred kulturnim domom bo veseli oder, popoldne bo igral Milan Kamnik z bendom, obiskovalce bo zabaval tudi ansambel Zapev. Turistično društvo Črna bo najlepše novoletno okrašenim objektom podelilo priznanja. Četrtkovo dogajanje pa bo posvečeno predvsem Srečanju Črnjanov in Solčevanov.


KV