07.08.2018
KDS Črneče bo izvajal pilotni projekt dolgotrajne oskrbe

Koroški dom starostnikov Črneče je danes predstavil pilotni projekt o dolgotrajni oskrbi, ki bo podpiral prehod k izvajanju sistemskega zakona o dolgotrajni oskrbi. Dom je bil eden izmed treh izbranih nosilcev v Sloveniji, ki bo testiral zakon o dolgotrajni oskrbi, ob tem pa mu dodajal tudi socialno in ne le zdravstveno področje. 

Koroški dom starostnikov Črneče bo skupaj s partnerji izvajal pilotni projekt dolgotrajne oskrbe naslednji dve leti kar v šestih koroških občinah, pričakujejo pa, da bodo pogodbo z Ministrstvom za zdravje podpisali v septembru. Vrednost dveletnega projekta je 1,7 milijona evrov, predvideva pa 17 novih delovnih mest. Dolgotrajna oskrba je niz storitev, ki jih potrebujejo ljudje z zmanjšano stopnjo telesnih in kognitivnih sposobnosti in so posledično v daljšem časovnem obdobju odvisni od pomoči pri izvajanju osnovnih oziroma podpornih dnevnih opravil. V prihodnosti bo predstavljala vedno večji izziv, saj se populacija stara, poleg tega trendi kažejo, da se bo ta populacija srečevala z oviranostjo in tako potrebovala podporo pri temeljnih dnevnih aktivnostih.

Izvajanje pilotnega projekta, katerega namen je testiranje osnutka zakona o dolgotrajni oskrbi je pojasni direktor Koroškega doma starostnikov Črneče, Srečko Mlačnik. Poudaril je, da gre za koroški projekt, ki ga bodo izvajali s šestimi občinami in skupaj s partnerji ZD Ravne in Dravograd, CSD Ravne, Bolnišnico Slovenj Gradec, občino Ravne in medgeneracijskim centrom Ravne. Ministrstvo za zdravje jih je izbralo za semi ruralno območje, kar občina Ravne je. 

Gre torej za koroški projekt, v času testiranja vsebin pa bodo dodajali predvsem tiste, ki so bile predmet očitkov zakona, češ da podpira le zdravstveno področje, socialnih vsebin pa ne. Projekt predvideva enotno vstopno točko za prosilce dolgotrajne oskrbe, kjer bo komisija ugotavljala, v katero izmed 5. stopenj jih bo razvrstila, pač glede na nujnost pomoči, ki jo posameznik potrebuje. Prav ta stik s posameznikom, mimogrede ga bodo obiskali tudi na domu, pa je novost, ki je doslej še ni bilo. Vstopna točka bo v ZD Ravne, ki imajo vse pogoje za to. 

Kot je še povedal Srečko Mlačnik, želijo s testiranjem osnutka dolgotrajne oskrbe postaviti temelje novemu centru Javornik na Ravnah, ki bo poleg institucionalnega varstva ponujal širše vsebine dolgotrajne oskrbe. Med socialnimi vsebinami poudarjajo delo v skupinah, prireditve, širjenje mreže socialnih pomoči itd....

 Nosilec projekta je Koroški dom starostnikov Črneče, projektni vodja pa mag. Marjana Kamnik.

IF