03.08.2018
70. letni jubilej Koroške kmetijsko - gozdarske zadruge Slovenj Gradec


Koroška kmetijsko – gozdarska zadruga letos praznuje 70. letni jubilej. Skupaj z Društvom kmetic Mislinjske doline bodo jubilej praznovali v nedeljo na Kopah, ki se bo začelo že ob 11. uri s sveto mašo pri cerkvi sv. Ane, od 12. ure dalje pa bo družabno srečanje v prireditvenem šotoru z bogatim programom. Direktorica Koroške kmetijsko – gozdarske zadruge Slovenj Gradec, Danica Ramšak je ob tem obudila spomin na prve zadruge, ki so se začele ustanavljati pred 70. leti ( lesne, prodajne, pašniške...). Koroška kmetijska – gozdarska zadruga tudi sedaj deluje v vseh treh koroških dolinah in združuje 1000 članov.

Razmere so bile tudi včasih težke, kmetje so težko prodali, kar so pridelali, trg je bil zaprt, posojil in subvencij ni bilo, v sedanjem tržnem gospodarstvu pa za zadrugo in kmete prav tako ni vse rožnato. Danica Ramšak je izpostavila veliko konkurenčnost, ki se kaže v nizkih cenah kmetijskih proizvodov, narašča uvoz nizko cenovnih artiklov s Kitajske, ljudje kažejo odpor do kmetov, češ da onesnažujejo okolje, prav tako primanjkuje kmetijskih zemljišč.

Njihova vizija je vztrajanje in borba, saj menijo, da je zadružna usmeritev bila in še bo prava pot. V zadnjih letih dosegajo zadovoljiv promet in se v Sloveniji uvrščajo med največje zadruge. Lani so se po doseženem prometu, letno ustvarijo preko 35 milijonov evrov prihodkov, uvrstili na 3. mesto med zadrugami. Polovico dejavnosti predstavlja odkup mleka, živine in lesa, drugo polovico pa trgovska dejavnost.

Na Kopah v nedeljo pričakujejo velik obisk, za zabavo bodo poskrbeli ansambel Okej in Tanja Žagar.

 

 

 

IF