02.08.2018
Občina Radlje z naravnimi sredstvi nad gnojevko

Občina Radlje je ena izmed prvih občin na Koroškem, pa vendarle ne edina v Sloveniji, ki bo konflikt zaradi obremenjevanja okolja z gnojevko v neposredni bližini radeljskih urbanih naselij ob kmetijskih površinah, zaradi česar so prizadeti občani na občino naslovili tudi peticijo, reševala sprva testno, kasneje pa sistemsko. V proračunu prihodnje leto bodo po testni uporabi ekološko bioloških pripravkov, kmetom financirali njihovo redno uporabo. Kot je povedal župan občine Radlje, je to edina pot, kako lahko občina gre nasproti obema stranema, tako kmetom kot prebivalcem ob kmetijskih zemljiščih. Glede uporabe gnojevke ni predpisov, velja le uredba, da gnojevke kmetje ne smejo uporabljati med marcem in novembrom, vendar kmete pri tem žene čim višja pridelava, časa za staranje gnoja pa nimajo. Sprva bodo ukrep uporabe naravnega biološkega sredstva za homogenizacijo gnojevke preizkusili v hlevu in gnojevki  na testni kmetiji, ki se ukvarja s pridelovanjem krme in mleka, nato pa jo spomladi raztrosili po površinah. Pričakujejo da čistejša gnojevka ne bo povzročala smradu. temeljito poročilo in analiza bosta podlaga za sprejetje ukrepa, s katerim bodo omogočili nakup ustreznega sredstva za vse lastnike kmetijskih zemljišč na radeljskem polju ob naseljih. Kot je pojasnil župan Bukovnik, bo ukrep na področju njihove kmetijske politike na letni ravni obremenil proračun občine Radlje v prihodnjem letu od 10 do 15 tisoč evrov. 

Kot je za Večer med drugim povedal Janez Sušin s Kmetijskega inštituta v Sloveniji, omenjenega naravnega sredstva za homogenizacijo gnojevke še ni zasledil, a meni da je ustrezno. Na tržišču obstaja več podobnih preparatov in je pobuda dobrodošla. 

Kot je še povedal Bukovnik, bi pričakoval ustrezne ukrepe in pobude na področju manjše obremenitve okolja s smradom od države, a ta ne postori nič. Tako se praksa onesnaženja okolja z gnojevko in posledično smradu, nadaljuje. Kar se občine Radlje tiče, pa je kot kaže ukrep proti smradu zaradi moteče gnojevke vendarle korak bližje k obema stranema, predvsem pa prebivalcem ob radeljskem polju.

 

IF