02.08.2018
Slovenj Gradec je dobil svoj prvi mestni album


Slovenj Gradec ima prvi mestni album, ki ga je avtorica, fotografinja Katja Goljat predstavila v sredo popoldne. 

Prebivalci Slovenj Gradca si bodo 1. avgust 2018 posebej zapomnili, saj so mnogi med njimi našli svojo portretno fotografijo v prvem mestnem albumu Slovenj Gradca. Ta je plod dela mlade fotografke s Sel, Katje Goljat, ki se še posebej ukvarja z digitalno kot analogno fotografijo in starimi fotografskimi procesi. Svoje znanje je nabirala na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, pa tudi na Danskem. Meščanom Slovenj Gradca so mestni album predstavili v prostorih recepcije Koroške galerije in pokrajinskega muzeja Slovenj Gradec. Kot je povedala  Maša Špiler, vodja projekta, bodo fotografije na voljo v recepciji vse do konca septembra, projekt pa oživlja odnos do fotografije, ki se z digitalizacijo izgubljajo. 

Proces fotografiranja je Katji Goljat predstavljal osebni način navezovanja stika s svojim mestom in prebivalci, ki ga predstavljajo. Pojasnila je, da je album nastajal od leta 2015, odkar so v mestu ponudili lokale za umetnost in umetnike, odtlej je fotografije le še dopolnjevala tako na prireditvah kot tudi ob raznih priložnostih. Katja je poudarila, da ni upoštevala nobenih kriterijev, razen bivanja v Slovenj Gradcu. 

Želja avtorice in Društva umetnost za vse je, da bi mestni album Slovenj Gradca izšel tudi kot Foto knjiga, in s tem še podkrepil spomin s kulturno promocijo mesta.


IF