02.08.2018
Svetovni teden dojenja

Svetovni teden dojenja je del aktivnosti Svetovne zveze za dojenje, s katerimi želijo usmeriti pozornost družbe k ohranjanju in spodbujanju dojenja. Dojenje je namreč najpomembnejši temelj za zdravo življenje.

V ravenski izpostavi javnega inštituta za javno zdravje so nam posredovali podatke iz slovenjgraške porodnišnice v zvezi s to tematiko.

V letu 2017 je bilo v Slovenj Gradcu skupno rojenih 970 otrok, od tega 479 deklic in 491 dečkov . Opravljenih je bilo 194 carskih rezov. Skupaj premeščenih novorojenčkov v Ljubljano ali Maribor je bilo 42. Nedonošenih otrok je bilo 55. Trije otroci so umrli. Mamice dojijo 79 odstotkov otrok, delno je dojenih 17 odstotkov, nedojenih je 4 odstotke otrok. Iz statističnih podatkov je opaziti, da se je odstotek izključno dojenih otrok zvišal za 1 %, odstotek delno dojenih otrok se je znižal za 2,5 %, nedojenih pa povečal za 1,5 % odstotka.

Tudi v letu 2017 se kot najpogostejše težave pri dojenju ponovno pojavljajo razpokane in poškodovane bradavice, napete dojke in premajhna količina mleka. Predvsem slednja povzroča največ preglavic mamicam, ki so večinoma prepričane, da so otroci lačni in zahtevajo dodatke tudi takrat, ko osebje presodi, da temu ni tako. Velikokrat pa temu botruje tudi utrujenost otročnic, saj je dojenje zelo naporno opravilo. Večino težav skušajo rešiti že v hospitalizaciji, mnogokrat pa dojenje steče šele v sproščujočem domačem okolju. V zadnjem času mamice po nasvete prihajajo tudi osebno do svetovalk v nove prostore porodnega oddelka. Lani so se udeležili 10. Mednarodnega simpozija o dojenju in laktaciji z naslovom »Skupaj ohranjajmo dojenje«, ki se je odvijalo v Laškem. Prav tako obiskujejo ostala izobraževanja.