02.08.2018
Ta vikend Slovenj Gradec v znamenju mednarodnega festivala kratkih filmov;

V četrtek zvečer ob 18h se v atriju graščine Rotenturn pričenja že tretji mednarodni festival neodvisnih kratkih filmov Shots. Ta v Slovenj Gradec vsak prvi vikend v avgustu iz leta v leto privabi več filmskih ustvarjalcev pa tudi obiskovalcev. Na letošnji festival se je prijavilo 1350 filmov iz 110 držav, v treh večerih pa si jih bomo lahko ogledali 20. O osnovnem namenu dogodka, ki se uvršča med 100 najboljših filmskih festivalov na svetu, je direktor festivala Tomo Novosel izrazil veliko zadovoljstvo, saj gledalci filme res pogledajo. Ob tem pa je izpostavil še visoko raven kvalitete filmov. Letos prihaja najbolj oddaljen film s Kitajske.

Glavnina ustvarjalcev filmov, ki si jih bomo lahko ogledali, torej režiserjev, igralcev in producentov, je v Slovenj Gradec prišla že v sredo. Organizatorji so jim pripravili pester dnevni program, saj jih bodo vodili po skritih in malo manj skritih kotičkih Koroške, obedovali bodo na lokalnih turističnih kmetijah in drugih ponudnikih, spoznavali lepote naše regije, vsak večer pa bodo skupaj z obiskovalci pogledali približno uro in pol dolg filmski program. Po projekcijah filmov se bo dogajanje ob večerih preselilo v Čajnico Peč, kjer se obiskovalcem ponuja odlična priložnost za druženje z avtorji ter pogovore o filmski umetnosti kot tudi o življenju v državah, od koder prihajajo.

Vstop je vse tri dni brezplačen, na festivalu bodo obiskovalci lahko uživali ob burgerjih, vafljih, zanimivih poletnih pijačah in seveda filmih, ki jih bodo vsak večer predvajali ob 20.30. Potekala bo tudi nagradna igra, petkov večer pa bo popestril še koncert Andreja Ofaka in Boruta Morija. Festival bodo sklenili v soboto s podelitvijo nagrad v osmih kategorijah, med njimi tudi nagrado publike.

Mednarodna žirija, ki jo sestavljajo direktorica barcelonskega festivala neodvisnih filmov Tess Renaudo, lanski nagrajenec festivala Shots, Nemec Erek Brehmer in novinar ter filmski kritik Žiga Brdnik, bo podelila osem festivalskih nagrad: za najboljši film, glavno moško in žensko vlogo, dokumentarni in študentski film, fotografijo, zgodbo, podelili pa bo tudi najpomembnejšo – nagrado publike. Izbrali jo bodo na osnovi posameznih ocen vseh filmskih večerov.

V primeru dežja se projekcije filmov prestavijo v Galerijo likovnih umetnosti, spremljevalnega programa napovedanega ob 18h pa ne bo.


V.P.