31.07.2018
Več socialnih pomoči in varstvenih dodatkov

Zaradi spremembe zakonodaje o socialno varstvenih prejemkih, se je 1. junija letos povečala denarna socialna pomoč na 385 evrov, pa ne le za samske, ampak tudi družine z otroki. Prav tako so se povečale vrednosti za varstveni dodatek. Konec julija pa je potrebno oddati nove vloge.

Upravičenci, ki omenjene socialno varstvene pomoči že prejemajo ali morebitni novi, morajo za višje prejemke do konca julija oddati novo vlogo. Če vlog ne bodo oddali, bodo vnaprej prejemali denarno socialno pomoč in varstveni dodatek po stari veljavni odločbi.

Zaradi spremenjene zakonodaje so na Centrih za socialno delo prejeli več vlog kot v preteklem obdobju, tako je tudi na Centru za socialno delo Ravne. Kot je povedala direktorica Centra za socialno delo Ravne so zaradi zakonodajnih sprememb v maju in juniju prejeli 300 vlog, primerjalno pa je na mesečni ravni tudi več denarnih pomoči in varstvenih dodatkov kot v preteklem letu. S spremebo zakonodaje se je zvišal tudi cenzus za varstveni dodatek, iz 485 evr na 566, z višjo denarno socialno pomočjo pa se spreminja tudi višina posmrtnine in pogrebnine; posmrtnina s sedanjih 297 evr na 385 in pogrebnine s 595 na 770 evr.

Ker ima več ljudi višje socialno denarne pomoči, so se na mesečni ravni znižale vloge za izredne denarne pomoči, 16 uporabnikov teh denarno socialnih pomoči pa je na Ravnah upravičenih tudi do dodatka 100 evrov, v kolikor po dogovoru opravijo 24 ur prostovoljnega dela na leto. To pomeni, 2 uri prostovoljnega dela na mesec, 100 evrov višja socialno – denarna pomoč.

Pravičneje bi bilo, če bi prejemniki socialnih denarnih pomoči svoje prostovoljne aktivnosti vrnili socialnim potrebam občine.

 

IF