25.07.2018
Obiskane aktivnosti na slovenjgraškem bazenu

Letošnje poletje kopalcem ni preveč naklonjeno, pa vendarle počitnikarji v Slovenj Gradcu nekaj svojega prostega časa preživijo na bazenu, kjer je Spotur tudi letošnje počitnice pripravil več aktivnosti. Te so kljub slabšemu vremenu dobro obiskane, je povedala Daša Pungeršek iz zavoda Spotur.

Kopalnih dni so doslej zabeležili le 25, zato bo v letošnji sezoni manj kopalcev,  konec lanskega poletja so sešteli 7000 kopalcev, kar je bil nov rekord. Sicer pa so poleg kopanja otrokom na voljo animacijske delavnice vsak ponedeljek, sredo in petek med 9. in 12. uro, v primeru slabega vremena so v prostorih MKC. Redno poteka tudi šola odbojke in plavanja. V letošnjem poletju bodo izpeljali še dva dogodka, zaključno zabavo ob bazenu Čof v vodo z DJ-ji in slovesno prireditev ob 80. letnici kopališča.

Slovenj Gradec sodi med najstarejša slovenska mesta, iz pisnih virov pa je moč razbrati, da je skoraj kot mesto stara tudi tradicija kopanja in plavanja Slovenjgradčanov. Kot so zapisali na Spoturju, iz virov izhaja, da so prebivalci mesta, tako stari kot mladi, radi zahajali na jezove Suhodolnice in Mislinje, kjer so se lahko osvežili v poletnih mesecih. Prav tako je zanimivo pisanje, da so že leta 1498 meščani množično obiskovali mestno kopališče in da je »pirmajster« zanje varil dobro pivo.

V povojnem obdobju je bilo kopališče s pomočjo referenduma in samoprispevka dvakrat obnovljeno in je služilo svojemu namenu vse do konca šestdesetih let, ko je zaradi dotrajanosti in pomankanja finančnih sredstev za vzdrževanje voda v njem usahnila za več kot 15 let. Po številnih poskusih prebivalcev in občinskega sveta, da kopališče ponovno oživijo, so se v letu 1983 s tretjim referendumom in samoprispevkom ter pomočjo komunalne skupnosti Slovenj Gradec pričele aktivnosti za njegovo temeljito prenovo. 07. junija 1984 so obiskovalci ponovno lahko zaplavali v dveh bazenih mestnega kopališča, ko je pridobil podobo, kakršno poznamo danes.  Kopališče je 1994 leta prevzela Mestna občina Slovenj Gradec in ga v letu 1996 ponovno prenovila in uredila tudi okolico z igriščem za odbojko na mivki, stezo za balinanje, namestili so igrala za otroke . V letih od 2009 do 2016 je Mestna občina z lastnimi sredstvi in sredstvi, ki jih je pridobila preko različnih razpisov, ponovno dotrajano kopališče postopoma in v celoti prenovila.  Letno kopališče v Slovenj Gradcu pa je v takšni obliki zadnjo sezono. Mestna občina bo namreč začela z gradnjo novega letno – zimskega bazena.

IF