05.07.2018
V Dravogradu na ogled arhitekturni projekti Constructive Alps 2017

V cerkvi svetega Vida Dravograd so odprli razstavo CONSTRUCTIVE ALPS 2017 – razstavo trajnostne prenove stavb in gradnje. Na ogled so postavili 30 izvedenih arhitekturnih projektov, ki so bili uvrščeni v ožji izbor v sklopu mednarodne arhitekturne nagrade CONSTRUCTIVE ALPS 2017. Mednarodna komisija je oktobra 2017 v švicarskem Planinskem muzeju v Bernu razglasila rezultate: izmed tridesetih projektov iz ožjega izbora je nagradila štiri, sedmim pa je podelila priznanja.  

Nagrado od leta 2010 razpisujeta Kneževina Lihtenštajn in Švicarska konfederacija, podpirajo pa jo vse države pogodbenice Alpske konvencije . Nagradni natečaj predstavlja otipljiv prispevek k uresničevanju Alpske konvencije in njenega Akcijskega načrta za podnebje v Alpah po katerem bo Alpska regija postala zgled na področju prilagajanja in blaženja podnebnih sprememb, ki zadevajo tudi stavbe. 

Na območju Alp porabijo zasebna gospodinjstva ravno toliko energije kot celoten prometni sektor. Energija, pridobljena predvsem iz kurilnega olja in zemeljskega plina, se najpogosteje uporablja za ogrevanje in hlajenje prostorov. Največji porabniki energije so stare in slabo izolirane stavbe. Pravi ključ za učinkovito varstvo podnebja in s tem kakovostnejše življenje prebivalcev in obiskovalcev alpskega sveta je zato v prenovi in, če je potrebno, tudi v gradnji novega stavbnega fonda z okolju prijaznimi gradbenimi materiali domačega izvora.

Razstava bo na ogled do konca julija.

IF