28.06.2018
ZD Slovenj Gradec v nove projekte

Zdravstveni dom Slovenj Gradec, ki skrbi za zdravstveno oskrbo za 23 tisoč ljudi iz občin Slovenj Gradec in Mislinja, je v zadnjem obdobju precej izboljšal poslovanje, občinski svetniki pa so na zadnji seji tudi pohvalili vodstvo in njegovo poslovanje. trudijo se s povečevanjem prihodkov in s tem zmanjševanjem izgube, za katereo pa so v največji meri krive sistemske pomanjkljivosti. Od leta 2015 ga vodi direktorica Marjeta Vaupot, ki je bila v času prevzema funkcije direktorice 71. zaposlena, danes pa ima Zdravstveni dom Slovenj Gradec že 101 zaposlenega. Pred kratkim jim je uspelo pridobiti tudi pediatrinjo, kar je bila večja kadrovska vrzel, še vedno pa se srečujejo s pomanjkanjem družinskih zdravnikov.

V zadnjem letu so posodobili poslovanje in pridobili kar nekaj novih programov, kot prvi so začeli zagotavljati zdravstveno nego na domu, uvedli so fizioterapijo, novost je bila zagotovitev kliničnega psihologa, po 15. letih so vrnili dispanzer za žene. Ti dodatni programi, ki jih je finančno podprla zdravstvena zavarovalnica in ki so prinesli tudi nove zaposlitve, so pripomogli k celostni zdravstveni obravnavi pacientov. Prav s temi programi so uspeli razširiti mrežo javne zdravstvene oskrbe.

Zdravstveni dom Slovenj Gradec pa je v zadnjem letu tudi uspešen na razpisih, s katerimi je pridobil kar za 850 tisoč evrov dodatnih evropskih in državnih virov, med njimi najbolj izstopa preventivno – zdravstveni program Center za krepitev zdravja, ki je velika pridobitev za občane, projekt pa izvajajo skupaj z Zdravstvenim domom Dravograd. Med pomembnimi pridobitvami je tudi nov petletni projekt vzpostavitve mobilne enote za preventivne programe zmanjšanja škode na področju prepovedanih drog na Koroškem, ki so ga pridobili z razpisom MNZ v vrednosti 425 tisoč evr, to jesen pa bodo odprli tudi ambulanto za zdravljenje odvisnosti. Med obetajočimi novostmi pa je tudi ustanovitev Večgeneracijskega centra v Slovenj Gradcu, ki ga bo ZD Slovenj Gradec ustvarjal skupaj z zavodom Mocis. 

Direktorica Zdravstvenega doma Slovenj Gradec, Marjeta Vaupot in vodja Centra za krepitev zdravja, Mateja Učakar sta nove programe podrobneje predstavili v naši oddaji Sredina sredica. 

 

IF