28.06.2018
JOŽE TISNIKAR SMRT NI KONEC - osrednja razstava Koroške galerije 2018

Ob letošnjem jubilejnem letu Jožeta Tisnikarja, ko se spominjamo 90. letnice rojstva in 20. letnice smrti slikarja, ki je močno zaznamoval kulturno življenje Slovenj Gradca, bodo v petek, 29. junija ob 19. uri  v Koroški galeriji odprli osrednjo letošnjo poletno razstavo JOŽE TISNIKAR SMRT NI KONEC. Z osrednjo letošnjo razstavo se Koroška galerija likovnih umetnosti v letu 2018 priklanja izjemni zapuščini velikega slikarskega mojstra. Kustosa razstave sta Katarina Hergold Germ in Marko Košan.

V naši oddaji Aktulno je Marko Košan poudaril, da so pripravili spominsko razstavo, s katero bodo osvetlili fenomen Tisnikarja. Kot je dejal Košan je Tisnikar eden najbolj prepoznavnih likovnih ustvarjalcev druge polovice 20. stoletja. In pri tem povedal, da so Tisnikarja poznali vsi, tudi ljudje, ki se z umetnostjo niso ukvarjali in niso obiskovali galerij. Dela Jožeta Tisnikarja z izjemno ekspresivno močjo danes prištevamo med največje slikarske dosežke slovenske in evropske figuralne modernistične umetnosti. Koroška galerija je ponosna na svojo osrednjo zbirko z več kot 60. Tisnikarjevimi deli iz različnih ustvarjalnih obdobij, ki v njegov spomin združuje tudi dela drugih slovenskih in tujih ustvarjalcev. Med njimi so nekatere ključne slike iz dokončanega in zaokroženega opusa, ki so že leta 2008, ob deseti obletnici smrti ustvarile ambient za simpozij o »fenomenu Tisnikar«, deset let kasneje pa zopet ponujajo zgovorno izhodišče za poglobljeni prikaz umetnikovega življenja in dela v osrednji razstavi Koroške galerije likovnih umetnosti v letu 2018. Zbirka kot taka je odprta, jo tudi nadgrajujejo in dopolnjujejo, prav tako razstava Omaž Tisnikarju potuje po različnih galerijah.

Direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Andreja Hribernik je poudarila trajanje Tisnikarjeve razstave do 16. septembra, s čimer bodo k poznavanju tega pomembnega slikarja pritegnili tudi šole, vse poletje pa bodo na to temo tudi predavanja Marka Košana in pedagoške delavnice.

Razstava Jože Tisnikar Smrt ni konec bo v dveh delih, prvi del zajema dokumentarno gradivo v letih slikarjevega ustvarjanja, dopolnjujejo ga s časopisnimi članki, v paviljonu pa so na ogled njegova najimenitnejša in prepoznavna dela, ki pomenijo vrh Tisnikarjevih slikarskih mojstrovin.

IF