07.06.2018
Vpliv ameriških carin na poslovanje SIJ Metal Ravne

 

S prvim junijem so začele veljati 25- odstotne carine na jeklo in 10- odstotne carine na aluminij na ameriškem trgu. Evropska unija je takoj zoper Združene države Amerike vložila tožbo pri svetovni trgovinski organizaciji, napovedali so tudi protiukrepe. Izvoznik jekla v Združene države Amerike je tudi ravenski SIJ Metal. Glavnega direktorja Andreja Gradišnika smo povprašali, kakšen vpliv bodo imele carine na njihovo poslovanje. Povedal je, da je to vsekakor motnja v poslovanju ,saj med 15 in 17 odstotki jekla letno izvozijo v Združene države Amerike. Najslabša možnost za ravenske metalurge je, da si s kupci porazdelilo stroške povišane cene jekla, kar pa seveda pomeni manjši prihodek.

Obstaja tudi možnost, ki se Metalu ponuja kot ekskluzivnemu prodajalcu nekaterih jekel. 70 odstotkov ravenskih izdelkov namreč Američani ne morejo izdelovati v domačih jeklarnah, zato bi lahko v teh primerih višjo ceno v celoti zvalili na kupce.

In tukaj je tudi tretja možnost, da ameriškemu ministrstvu za trgovino predložijo seznam izdelkov, ki jih Američani sami ne izdelujejo, in jih potem njihovo ministrstvo samo izloči iz carinske obveznosti. Ali in kdaj bodo to poskusili še ni znano.