04.06.2018
Prireditev Živel Slovenj Gradec uspešno pod streho

Slovenj Gradec je v soboto, potem, ko se je umiril tudi dež, končno v tretje uspel izpeljati dramsko, glasbeni scenski spektakel Živel Slovenj Gradec, Vivat Vindischgretz, s čimer so zaključili prireditve praznovanja 750. letnice mestnih pravic.

Čakanje na vedro nebo se je vsem v sobotni noči izplačalo, sledil je spektakel brez primere na Trgu svobode, pred cerkvijo svete Elizabete, ko je zaživela živa scena – časovni stroj z glasbenim in vizuelnim popotovanjem skozi kulturno – zgodovinsko dogajanje mesta Slovenj Gradec.

S predstavo ob video mapping vizualizaciji, so se obiskovalci na poseben način vživeli v preteklo zgodovino Slovenj Gradca, v 13. stoletje. Dramsko, glasbeni scenski spektakel je pri vseh obiskovalcih pustil izjemen vtis.  

Župan Mestne občine Slovenj Gradec, Andrej Čas, ki je ob koncu nagovoril meščane, je izpostavil povezanost ob trenutkih preteklosti za sedanjost in zaveze, da Slovenj Gradec nadaljuje svojo pot modernega mesta na svojstven in prepoznaven način, kjer so v ospredju sodobne vrednote, trajnostni razvoj, kultura in mir. Ponosno se je zahvalil vsem za prispevke ki dvigujejo ugled Slovenj Gradca in prav občani so tisti, je dajal, ki so kažipot, v katero smer se bo Mestna občina razvijala naprej.

Prepoznavno zavzemanje za mir v Slovenj Gradcu, mestu Glasniku miru, pa je bila zahvala Slovenj Gradcu, ki jo je izpostavil častni pokrovitelj prireditve, predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor in prosil občane, da mirovniške ideje še naprej glasno odzvanjajo. Prizadevanja za mir so posebna naloga, ki jo Slovenj Gradec uresničuje z OZN, danes pa dobiva vse bolj aktualne razsežnosti.

Zadovoljstvo po spektaklu sta izrazila tudi režiser in scenarist Uroš Zavodnik ter Marko Košan, ki je prireditev vsebinsko zasnoval. Naslednji zgodovinski spektakel bo Srednjeveški preludij v slovenjgraškem vikendu 16. in 17. junija, ko prihajajo najboljše srednjeveške skupine.

IF