23.05.2018
Začela se je velika študija o obremenjenosti otrok s svincem

V okviru prevalenčne študije obremenjenosti otrok Mežiške doline s svincem nacionalnega inštituta za javno zdravje, enote Ravne, se je včeraj pričelo s prvimi odvzemi krvi v vseh laboratorijih v Mežiški dolini.

Starše otrok, ki so vključeni v raziskavo, prosijo, da se odzovejo povabilu in pripeljejo otroka v laboratorij zdravstvene postaje v terminu, zapisanem v vabilu. V kolikor jim termin ne ustreza, prosijo, da čim prej sporočijo na inštitut, območno enoto Ravne za nadomestni termin.

Študija je del programa ukrepov za izboljšanje okolja. Na odvzem vzorcev krvi za določitev vsebnosti svinca so povabili otroke od 1 do 6 let starosti ter devet letnike iz Zgornje Mežiške doline in triletnike iz Spodnje Mežiške doline. To bo po letih 2008 in 2013 tretja izvedba študije v tolikšnem obsegu.

Rezultati bodo merilo za oceno stanja obremenjenosti otrok s svincem in spremembe glede na predhodne študije, posamezni rezultati pa podajo staršem informacijo glede obremenjenosti njihovega otroka. Vabilo so poslali skoraj 700 otrokom iz vseh štirih občin Mežiške doline. Odvzemi vzorcev krvi bodo potekali v enotah Diagnostičnega laboratorija Zdravstvenega doma Ravne v Zdravstveni postaji Črna na Koroškem, v zdravstveni postaji Mežica ter na Ravnah in v postaji Prevalje v obdobju od danes od 8. junija. Upajo na čim boljši odziv ter na čim nižje izmerjene vrednosti.