22.05.2018
Danes je uprava Skupine SIJ ter vodstvo Metala Ravne zaključila niz informiranja na zborih delavcev

V obratih jeklarne, kovačnice, valjarne in oddelku za razvoj in kadre SIJ Metala Ravne, so prejšnji teden v četrtek in petek potekali zbori delavcev, ki jih je sklicala Uprava skupine SIJ ter vodstva družb, na katerih je delavce s prve roke seznanila z aktivnostmi, ki jih izvaja uprava, ki v polni sestavi deluje od letošnjega aprila,  ter o aktualnih temah v družbi SIJ Metal Ravne in drugih družbah skupine Sij glede plač in nagrajevanja zaposlenih.

Član uprave Skupine SIJ, Tibor Šimonka je poudarili, da so zaradi sprememb v upravi v preteklem letu in prvem četrtletju letošnjega leta nekateri, že skoraj usklajeni dogovori o prenovi kadrovskih sistemov ter načinov nagrajevanja zaposlenih, v zadnjih mesecih zastali. Poleg tega so bili v javnost posredovani tudi nekateri podatki o plačah in nagradah zaposlenih, ki niso bili točni ali so bili interpretirani v povsem drugačnem kontekstu. Cilj zborov delavcev pa je zaposlenim zagotoviti točne podatke in kot pravi Šimonka, so zato tudi pogledali status prenove kadrovskih sistemov – to je enotne podjetniške kolektivne pogodbe, novega plačnega sistema, kriterije za kvartalne nagrade in za nagrado poslovne uspešnosti, ki so jih v Skupini SIJ začeli spomladi lani.

Razumljivo so sindikati ob visokih rezultatih poslovanja Skupine Sij želeli še višje plače, pa čeprav so na tem področju v družbi SIj Metal Ravne bili na tem področju dokaj aktivni. Tibor Šimonka je prepričan, da bodo našli rešitev, vendar je poudaril, da so na obeh lokacijah, kjer delujejo družbe Skupine Sij, tako na Ravnah kot Jesenicah povprečne plače nad povprečjem v Sloveniji, tako regije kot panoge in tam, kjer je bilo to najbolj potrebno, so v proizvodnjah v nekaterih družbah povečali plače za nekaj odstotkov in konec leta tudi izplačali božičnice, in kvartalne nagrade.

Danes, v torek 22. maja je bil tudi zadnji zbor delavcev v družbi Skupine Sij, v skupnih službah Metala Ravne, zato smo Andreja Gradišnika, direktorja družbe SIJ Metal Ravne povprašali, kakšno je bilo njegovo ključno sporočilo in rezultat zborov delavcev. Gradišnik je izrazil veliko zanimanje za sklicane zbore ob tem pa poudaril, da so bili v Metalu kljub temu, da so nekateri dogovori na nivoju Sija zaradi sprememb v upravi v preteklem letu zastali, precej aktivni, celo bolj kot pretekla leta. Omenil je, da so vsem zaposlenim v proizvodnji dvignili plače za 6,7%, dodatno izvedli redno in izredno nagrajevanje, izplačali višje božičnice in kvartalne nagrade, ob tem pa dodatno zaposlili še 64 delavcev. 

V četrtek se bo Uprava Skupine Sij o omenjenih temah pogovarjala tudi s sindikati, pričakovati je konstruktivni dogovor s sindikati glede nadaljevanja projektov vse do učinkovitega plačnega modela in sistema nagrajevanja v celotni skupini SIJ.

 

IF