17.05.2018
Začenja se 5. festival Solzice, Poklon Koroški pod Uršljo goro

Pod Uršljo goro se prebujajo nova doživetja z zgodbami tamkajšnje dediščine, poklon Koroški s Festivalom Solzic. 

V občini Ravne, s prizorišči na Strojni in v Kotljah, se v petek začenja 5. festival Solzic, kulturno -turistična prireditev, ki obuja zgodbe dediščine tega ombočja in turizma pod Uršljo goro. Festival bodo odprli v petek ob 18. uri na Strojni, kjer potekata likovni in literarni tabor, poleg domačinov pa se ga udeležujejo tudi tuji gostje. Venec solzic bo letos prejel kantavtor Milan Kamnik, podeljujejo pa ga osebam, ki ta prostor zaznamujejo z vidnimi sledmi.

O vsebinskih posebnostih letošnjega že 5. festivala Solzic pa njegova vodja Renata Picej izpostavlja tudi Avsenikovo avtorsko skladbo, napisano posebej za ta festival Pozdrav Koroški, ki jo bo na otvoritvi zapela Marjana Mlinar. Ob tem pa med sobotnim dogajanjem velja omeniti Kotlijado med 9. in 14. uro, ko bodo kuhali koroško enolončnico, Koroško tržnico in kulturni Perpetuum mobile z glasbo, pesmijo, plesom, ki ga bo tudi letos zaznamovala milenijska fotografija solzic, ki jo bodo posneli iz zraka na Hrvatovem travniku. Med 11. in 14. uri bo tudi organiziran obisk Pekla.  V Kotljah se bo s svojim Festivalom Alpskega cvetja predstavil Zavod za turizem Bohinj ob oblijkovanju novega turističnega produkta Cvetlični festivali Slovenije.   

S Festivalom Solzic ob obujanju Vorančeve zapuščine, nastajajo novi turistični produkti, Festival Solzice pa tudi letos med 19. majem in 2. junijem spremlja priložnostni poštni žig Koroškega filatelističnega društva, ki je na voljo v času obratovanja pošte Kotlje.

 

IF