09.05.2018
Evropski dnevi srčnega popuščanja

Potekajo evropski dnevi ozaveščanja o srčnem popuščanju. V ta namen je obiskovalcem Splošne bolnišnice Slovenj Gradec v četrtek med 9. in 11. uro v avli bolnišnice na voljo informacijska stojnica, kjer si lahko izmerijo krvni tlak in se pogovorili z ustreznim zdravnikom.

Srčno popuščanje je bolezensko stanje, za katerega so značilne pogoste hospitalizacije, visoka umrljivost, veliki stroški obravnave, povzroči pa ga lahko katerakoli bolezen srca. Na splošno velja, da je pogostost srčnega popuščanja v prebivalstvu 4 % -na in da s starostjo strmo narašča. Kljub izrednemu epidemiološkemu pomenu je ozaveščenost glede pomena in pogostosti srčnega popuščanja med laično ter tudi strokovno javnostjo nezadostna. Kot je že pred časom v naši oddaji o srčnem popuščanju povedala primarijka, specialistka interne medicine v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, Cirila Slemenik Pušnik, je ob znakih srčnega pošuščnja potrebno takoj obiskati zdravnika, pozorni pa moramo biti predvsem na znake zatekanja nog in težkega dihanja ob fizičnih naporih.

Vsekakor pa, še povedo strokovnjaki, srčnega popuščanja ni mogoče ozdraviti, lahko pa bolezen lajšamo. V naši regijski bolnišnici, kjer deluje tudi Ambulanta za srčno popuščanje, nadaljujejo s projektom Telemedicine. V njem bolnike s srčnim popuščanjem spremljajo na daljavo in jim svetujejo glede zdravljenja, s tem pa preprečijo marsikatero hospitalizacijo.

 

IF