03.05.2018
CIVOZ Slovenj Gradec zahteve naslovil tudi na državni vrh


Civilna iniciativa za varovanje okolja in zdravja občanov Slovenj Gradec je te dni naslovila svoje zahteve glede problematike hmeljarjenja v Mislinjski dolini, ne le županu in svetnikom Mestne občine Slovenj Gradec, pač pa tudi predsedniku države Borutu Pahorju, predsedniku vlade dr. Miru Cerarju in ministroma za okolje in kmetijstvo, Ireni Majcen in Dejanu Židanu.

Po tem, ko je koroški radio o problematiki hmeljarjenja in škodljivosti škropljenja pripravil okroglo mizo s strokovnjaki, Civoz ugotavlja, da je problem resen in so se potrdile teze o nevarnosti za zdravje ljudi in živali. Seveda so strokovnjaki poleg zakonodaje na okrogli mizi podali tudi priporočila v času škropljenja hmeljišč, ob tem pa Civoz zahteva od Mestne občine ne le monitoring z analizami tal v času škropljenja, pač pa takojšnji moratorij na nova hmeljišča, varnostni pas 300 metrov od stanovanjskih objektov, fizične zaščite obstoječih hmeljišč in nasade hitro rastočih dreves, obvezne napovedi škropljenj s strani hmeljarjev z navedbo škropiva in kontrole škropljenj s fitofarmacevtskimi sredstvi. Ob tem pa izpostavijo še reševanje problematike odpadne hmeljevine kot kontaminiranega odpada. Civoz še poudarja, da na nobeno od njihovih zahtev s strani občine še niso prejeli odgovora, prav tako ne od komisije, ki so jo v ta namen ustanovili pri občinskem svetu.

Župan mestne občine Slovenj Gradec, Andrej Čas je za naš radio odgovoril na njihove zahteve, dejal je, da bo Mestna občina uresničila vse zaveze, ki jih je podala. Pri tem je izpostavil monitoring tal ob hmeljiščih v času škropljenja, to je v juliju in avgustu, za ta namen imajo v proračunu tudi rezervirana sredstva.

Po zagotovilih hmeljarjev, pravi župan, novih hmeljišč v bližini mesta več ne bo, ob tem pa pojasni, da občina nima vzvodov preprečevanja izvajanja kmetijske dejavnosti na kmetijskih površinah. Glede  nekaterih zahtev Civoza pa občina nima pristojnosti, saj se navezujejo na pristojnost državnih inštitucij, ki sprejemajo zakonodajo na področju kmetijske dejavnosti. Glede FFS smo slišali tudi na strokovnem omizju Koroškega radia v Slovenj Gradcu, da je v Sloveniji dovolj varno poskrbljeno z zakonodajno regulativo. Župan Andrej Čas je še menil, da so kooperativni s Civoz-om, po analizi meritev bodo lahko načrtovali nove ukrepe. Za več, pravi župan, pa v tem trenutku občina nima vzvodov, zato je prav, da je Civoz zahteve naslovil tudi na državne institucije, v kolikor menijo, da zakonske direktive Mestna občina Slovenj Gradec v celoti ne izpolnjuje.

IF