30.04.2018
Podpisane pogodbe v programu Interreg

Pretekli četrtek je bilo v prostorih Centra vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju, v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija za programsko obdobje 2014-2020, podpisanih 15 pogodb o sofinanciranju iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Skupaj s 23 projekti, ki so že v izvajanju in tremi projekti, ki bodo pogodbo podpisali naknadno, je v okviru programa 41 odobrenih projektov, s katerimi bo vezanih skoraj 89 odstotkov programskih sredstev, kar ga uvršča med vodilne v EU.

Odprti javni razpis z več roki za predložitev projektnih vlog, v okviru katerega so bile podpisane pogodbe o sofinanciranju, je bil objavljen decembra 2015. Na odprti razpis v okviru katerega je bilo na voljo nekaj manj kot 45 milijonov evrov sredstev ESRR lahko kandidirajo upravičenci z obeh strani meje, tudi Spodnje Avstrijske Koroške in Slovenije in sicer s projekti, ki se vsebinsko nanašajo na krepitev čezmejne konkurenčnosti, raziskav in inovacij, na varstvo okolja in spodbujanje učinkovite rabe virov ter na izboljšanje institucionalne zmogljivosti in učinkovito javno upravo. Prvi rok za oddajo projektov se je zaključil februarja, drugi pa julija 2016. Tretji rok za oddajo projektov, v katerem je bilo oddanih 44 projektnih vlog, se je zaključil 14. septembra 2017. Končno odločitev o njihovi odobritvi je v začetku marca 2018 sprejel Odbor za spremljanje programa, sestavljen iz predstavnikov obeh sodelujočih držav. V okviru tretjega roka je bilo odobrenih nadaljnjih 18 projektov v skupni vrednosti nekaj več kot 18,5 milijonov evrov sredstev ESRR.  Pogodbe o sofinanciranju so bile podpisane tudi s predstavniki vodilnih partnerjev odobrenih projektov, NaKult, PolyMetal,  in START CIRCLES, ki bodo izvedeni na obeh straneh meje na Koroškem.

Naslednji, četrti rok javnega razpisa je odprt do 28. novembra 2018. V njem je na voljo še dobrih 10 odstotkov razpisanih sredstev. Informacije o razpoložljivih sredstvih po prednostnih oseh, vključno z usmeritvami vezanimi na doseganje programskih kazalnikov, bodo kmalu na voljo na spletni strani programa.

 

KV