25.04.2018
Proslave ob 27. aprilu

Pred prihajajočim praznikom, dnevom upora proti okupatorju, se bodo danes po številnih koroških krajih že odvile slovesnosti. Občina Dravograd v sodelovanju z občinskim območnim združenjem zveze borcev za vrednote NOB, Javnim zavodom Dravit in Javnim skladom za kulturne dejavnosti pripravlja osrednjo proslavo v Dravogradu drevi ob 18. uri v Dvorcu Bukovje . V programu bodo sodelovali Godba na pihala Ojstrica. Ženski pevski zbor Lipa, Učenci osnovnih šol Neznanih talcev in Šentjanž in Glasbene šole. Slavnostna govornica bo županja občine Dravograd, Marijana Cigala. Po končani proslavi bo v pritličju dvorca na ogled še filatelistična razstava „Prelomni zgodovinski dogodki republike Slovenije, s poudarkom na poštni zgodovini Dravograda.

Občinsko proslavo ob dnevu upora proti okupatorju pripravljajo tudi v Slovenj Gradcu. Proslava bo drevi ob 19. uri v Koroški galeriji likovnih umetnosti, slavnostni govornik bo Jože Vrabič, predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Mislinjske doline. V kulturnem programu bo nastopil Moški pevski zbor Slava Klavora iz Maribora. V počastitev državnih praznikov, dneva upora proti okupatorju in 1. maja bo posvečeno tudi slovesno odprtje fontane „Vivat Slovenj Gradec 750“. Ob 20. uri in 30 minut bodo ob južnem krožišču, pri vhodu v mesto namenu predali novo fontano.

Tradicionalna prireditev pri spomeniku na Županku nad Radljami pa se obeta na sam praznik 27. april, ko bodo že dopoldne s proslavo počastili dan upora proti okupatorju in 70- letnico ustanovitve borčevske organizacije. Na Župankovi domačiji pa bo na ogled tudi dokumentarni film o Paučkovih partizanskih bolnišnicah. Dr. Ivan Kopač- Pauček je od aprila 1944 do konca vojne na območje zahodnega Pohorja zgradil šest partizanskih bolnišnic. V Paučkovih bolnišnicah se je zdravilo okoli 300 ranjencev, večinoma Slovencev pa tudi pripadnikov zavezniških armad. V dokumentarnem filmu, posnetem leta 1983, pripovedujejo svoje zgodbe pripadniki sanitetnega osebja in nekdanji ranjenci. Ogled filma je organiziral Koroški pokrajinski muzej Radlje v sodelovanju z krajevnim odborom zveze borcev za vrednote NOB Radlje.

Osrednjo proslavo v Mežiški dolini v počastitev državnega praznika, Dneva upora proti okupatorju pripravljajo v četrtek na Ravnah, na njej pa bo slavnostni govornik generalni sekretar Združenja zveze borcev NOB Slovenije, Aljaž Verhovnik. Letošnji državni praznik je s številnimi slovesnostmi po Sloveniji namenjen tudi spominu na ustanovitev Zveze borcev, saj 4. julija letos mineva natanko 70 let od ustanovitve te organizacije. Sedaj se organizacija imenuje Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije in je organizacija, ki povezuje borce in druge udeležence NOB ter posameznike, ki imajo do NOB in njenih vrednot pozitiven odnos. Organizacija je bila ustanovljena leta 1948 kot Zveza združenj borcev NOV Slovenije, se po osamosvojitvi preimenovala v Zvezo združenj borcev in udeležencev NOB Slovenije in leta 2007 preimenovala na svoje sedanje ime. Trenutni predsednik zveze je Tit Turnšek. Častni predsednik zveze je Janez Stanovnik, generalni sekretar zveze pa Aljaž Verhovnik. Na Ravnah bo tako proslava ob letošnjem državnem prazniku, dnevu boja proti okupatorju v veliki dvorani Kulturnega centra ob 18. 30, v programu pa bodo poleg osrednjega govornika sodelovali tudi učenci Glasbene šole Ravne, in Osnovne šole Koroški jeklarji ter ženska vokalna skupina.

 

KV

 

 

KV