20.04.2018
Vigredni sejem v Pliberku

Pri naših sosedih je ta vikend precej živahno vzdušje, na Pliberškem sejmišču bo do nedelje znova Vigredni sejem in sejem vajeništva.

Gospodarsko združenje Pliberk / Bistrica, Koroška gospodarska zbornica okraja Velikovec in Slovenska gospodarska zveza Celovec, so ob Vigrednem sejmu danes v Pliberku pripravili tudi Dan za vajence z namenom tudi medsebojno povezati gospodarske predstavnike, izmenjati izkušnje, ob tem pa poiskati ustrezne oblike sodelovanja za krepitev skupnega gospodarskega prostora. Vajeniški sejem ponuja številne poklicne skupine, kamor se lahko vključijo otroci v iskanju svoje poklicne priložnosti, saj so na območju gospodarske zbornice okraja Velikovec poklicne – vajeniške možnosti zelo velike in so tudi perspektivne. Šolarji bodo ob številnih informacijah lahko na sejmu tudi praktično preizkusili kar 16 vajeniških poklicev, ki so večinoma obrtni, vrata zanje na Vigrednem sejmu pa bodo odprta vse do 17. ure. Potem bo na sejmišču tudi okrogla miza na temo Vajeništvo – čezmejno sodelovanje – konkurenca in priložnosti; z avstrijske strani prihajajo pobude o izmenjavi in sodelovanju, predstavili bodo obrtniške poklice in vajeniški sistem ob želji čezmejnega sodelovanja. S slovenske strani bo na okrogli mizi sodeloval Branko Meh, predsednik Obrtne zbornice Slovenije.

Na Vigrednem sejmu se predstavlja 60 podjetij Gospodarskega združenja Pliberk/ Bistrica, ki združuje 80 podjetij, o njihovi uspešnosti pa govori podatek, da v regiji zagotavljajo okoli 4000 delovnih mest, je poudaril predsednik gospodarskega združenja, Mihael Šumnik. Z vajeniškim sejmom sosedje v Pliberku vzpostavljajo široko informacijsko ponudbo v okraju Velikovec, v delavnicah nudijo praktične stike v obrtnih poklicih in bodočim vajencem približajo raznolikost možnosti za poklice s perspektivo. V Sloveniji sedaj poteka triletno poskusno vajeniško izobraževanje, v Srednji šoli Slovenj Gradec in Muta pa lani in letos za vajeništvo na področju lesarstva ni bilo zanimanja.

 

IF