19.04.2018
V ZD Slovenj Gradec ta vikend nova akcija cenejšega cepljenja


Naj spomnimo na akcijo cenejšega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu, ki se je odvijala med vikendom pred dobrim mesecem v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec.

Akcija "Zdravo v naravo" bo torej samo še ta teden V Slovenj Gradcu . Cena cepiva je 20 evrov in je enotna za vse. Cepljenje bo danes in jutri v zdravstvenem domu Slovenj Gradec, danes popoldne med 15. do 18. uro, jutri v soboto pa od 9. do 14. ure. V okviru akcije se lahko cepijo vsi, tudi tisti, ki ne živijo v Slovenj Gradcu, in tisti, ki imajo osebnega zdravnika izbranega drugje. Naročanje ni potrebno, kdor ima cepilno knjižico, naj jo prinese s seboj, plačilo pa je možno samo z gotovino.

Cepivo poznamo le za zaščito pred klopnim meningoencefalitisom. Klopi v našem okolju pa prenašajo tri različne bolezni – klopni meningoencefalitis, lymsko boreliozo in humano granulocitno anaplazmozo. Za Klopni meningoencefalitis zdravila ne poznamo, imamo pa varno in učinkovito cepivo. Za lymsko boreliozo in HGA cepiva ne obstajajo, lahko pa obe bolezni uspešno zdravimo z antibiotiki.

Sicer pa lahko za dodatno zaščito pred klopi poskrbimo s primernimi oblačili, ki pokrijejo čim več kože, so iz gladkega materiala, ki se ga klopi težje oprimejo, ter svetlih barv, da klope na njih lažje opazimo. Med daljšimi pohodi v naravi se občasno ustavimo in pregledamo nepokrite dele kože. Klopi imajo še posebej radi kožo na lasišču ter druge nežne dele kože, ki jih ponovno pregledamo takoj, ko se vrnemo domov. Dlje, kot je klop prisesan, večja je namreč možnost okužbe z boleznimi, ki jih klopi prenašajo.

 

IF