19.04.2018
Motoristi najbolj ogroženi

Na včerajšnji okrogli mizi, ki je potekala pod sloganom, Vidnost je nujna za varno udeležbo v cestnem prometu« sta komandir Postaje prometne policije Celje Vinko Mlakar in pomočnik Jadran Žerjal izpostavila, da se je v lanskem letu varnost cestnega prometa na območju Policijske uprave Celje izboljšala na vseh področjih razen pri voznikih motornih koles.
Lani je v prometnih nesrečah na področju policijske uprave umrlo 18 voznikov , od tega štirje motoristi. Najpogostejši vzroki prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih vozil so neprilagojena hitrosti na prvem mestu, sledijo stran in smer vožnje, neupoštevanje prednosti in nepravilna prehitevanja. Sekundarni vzroki za nastanek prometnih nesreč so še vedno alkohol, tehnična neurejenost motornih koles ter predelana motorna kolesa.
Največ prometnih nesreč se je tudi lani zgodilo v prvih in zadnjih mesecih motoristične sezone, v vremensko lepih dneh, med tednom v popoldanskih urah v prometnih konicah, med vikendi pa med 9. in 21. uro. Lansko leto so bili v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi vozniki enoslednih vozil, stari med 16 in 34 let.
Predstavnika Postaje prometne policije Celje sta poudarila, da je za varno vožnjo motoristov izjemno pomembna vidnost, opazovanje, predvidevanje in obvezna primerna oprema motoristov, ter opozorila da bodo policisti vsakodnevno nadzirali hitrost vožnje, stran vožnje, uporabo čelade, tehnično urejenost motornih koles ter morebitne predelave.