18.04.2018
Pisarne Zveze svobodnih sindikatov po Sloveniji odprla vrata za svetovanje

 

V sredo in v četrtek so svoja vrata odprle regijske lokalne pisarne Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.  Med 9. in 17. uro s svojimi odvetniki nudijo odgovore na aktualna vprašanja, ki pestijo ljudi glede delovno pravne zakonodaje, delovnih razmerij in socialne varnosti. Na vprašanja o pogodbah o zaposlitvah, dopustih, bolniških, pokojninah ali socialni pomoči, ali morebitnih pregledov pogodb o zaposlitvah, plačilnih listah ali posameznih odločbah, odgovarjajo odvetniki brezplačno.

Odvetniško svetovanje je bilo na voljo tudi v pisarni Območne enote Zveze svobodnih sindikatov za Koroško v Slovenj Gradcu, kjer je nasvete vsem, ki so se  oglasili, nudil odvetnik dr. Sebastjan Zbičajnik. 

Sekretar Zveze svobodnih sindikatov za Podravje in Koroško, Lojze Raško je pojasnil, da sprejemajo zaposlene tudi neglede na članstvo in da se je za nasvete z odvetnikom prijavilo kar nekaj ljudi, ki jih najbolj pestijo namere o odpovedi delovenga razmerja, mnogi so invalidi, pritožujejo se tudi nad odločanjem zdravniških komisij, postopki pa se zato vlečejo. Lojze Raško meni, da je zdaj sicer manj kršitev glede izplačil plač in regresov in da se delodajalci svojih zakonskih določil že močneje zavedajo, prav tako ima vse več podjetij kadrovnike in pravnike, tudi brezposlenost se zmanjšuje. Pa vendar je Raško izpostavil problematiko prekarnega dela in nezaposlovanja mladih.

Advokat dr. Sebastjan Zbičajnik pa je povedal, da so vsi, ki se nanj obračajo s stisko na delovnem mestu. Med najbolj pogostimi primeri ugotavlja problem zaposlenih z zdravstvenimi težavami, ko jim zdravnik določi anamnezo, nto so napoteni na komisijo, ta pa jih ponovno vrne na delo. Delodajalci takšne delavce običajno vrnejo na njihovo delovno mesto, ki pa ga zaradi težav s težavo opravljajo, ali pa ga ne morejo. Nadomestnih del z nižjimi obremenitvami pa jim ne ponudijo. Delavci se nato vrnejo v bolniško, nazaj na komisijo itd...Kot pravi Zbičajnik, se nato pritožbe nadaljujejo, pri čemer jim odvetniki nudijo pomoč in tudi velikokrat uspejo. Še vedno pa je preveč vakuma v trenutnio zakonodaji, kar povzroča brezizhodnost. Pri tovrstnem delu advokat Zbičajnik meni, da so velika in srednja podjetja zakonodajo zelo uredila, medtem, ko pa manjša velikokrat delajo bolj po domače. 

IF

  •