05.04.2018
Zaenkrat brez carin

Kot smo že poročali so jo zaenkrat Evropa in s tem tudi Slovenija odnesli brez carin na izvoz jekla v Združene države Amerike.

Iz napovedanih dodatnih 25-odstotnih carin na jeklo so poleg Kanade in Mehike izvzete še Evropska unija, Argentina, Avstralija, Brazilija in Južna Koreja. To pomeni, da se je EU tik pred dejansko uvedbo dodatnih carinskih obremenitev uspela dogovoriti za začasno odložitev uvedbe, medtem ko jih ostali izvozniki že plačujejo od 23. marca naprej.

Seveda zgoraj zapisano velja tudi za Skupino Slovenska industrija jekla. V službi za marketing so pojasnili, da do nadaljnjega ne plačujejo 25-odstotnih carin in izvažajo svoje vrhunske nišne jeklene izdelke na ameriški trg pod povsem enakimi pogoji kot doslej. Treba pa je podariti, da gre za začasno odložitev in bo takšen sistem poslovanja veljal samo do 1. maja 2018, potem pa naj bi se carine uvedle tudi za trenutno izvzete države. V tem časa slovenski jeklarji pričakujejo aktivno prizadevanje Evropske unije za dosego dolgotrajnejšega izvzetja EU iz omejenih ukrepov.

Zaenkrat še ni podatkov o tem, koliko bo večja navzočnost kitajskega jekla porušila tržna razmerja v Evropi. V ravenski družbi Metal pa je že pred časom glavni direktor Andrej Gradišnik ocenil, da bi bile ameriške carine vsekakor motnja za celotno poslovanje Metala, ne predstavljajo pa grožnje, ki bi ga bistveno poslabšala.