05.04.2018
Svetovni dan zdravja z aktivnostmi na Koroškem

Svetovni dan zdravja, ki ga obeležujemo 7. aprila, bo letos potekal pod geslom Univerzalna dostopnost do zdravstvenih storitev: za vsakogar, vsepovsod.

V teh dneh v vseh zdravstvenih domovih na Koroškem potekajo različne preventivno-promocijske aktivnosti, ki jih zdravstveno vzgojni centri izvajajo v sodelovanju z lokalnimi deležniki, šolami, društvi, lokalnimi skupnostmi in podobnimi organizacijami.

Dan zdravja so tako včeraj že obeležili šolarji Druge OŠ Slovenj Gradec na Podružnice Pameče. Šestošolci so se učili temeljnih postopkov oživljanja, veliko znanj so pridobili o zdravi prehrani in skrbi za zdravo črevo. Poskrbeli so tudi za telesno aktivnost z vadbo pilatesa in vajami za zdravo držo.

V Marnberškem mladinskem kulturnem centru Radlje ob Dravi so včeraj popoldne v organizaciji ZD in Koroškega društva za boj proti raku promovirali preventivne programe SVIT, DORA, ZORA tudi z modeli za prikaz samo pregledovanja dojk in mod; pa modela debelega črevesa.

Danes popoldne pa bo na Štibuhu v Slovenj Gradcu od 16.00 do 18.00 ure potekal Test hoje. Ob 16.00 uri bo tudi demonstracija Nordijske hoje. Test hoje bo jutri ob 16. uri tudi v Mislinji na igrišču, medtem ko bodo v Radljah tudi uradno namenu predali novo dvigalo v tamkajšnjem Zdravstvenem domu Radlje ob Dravi. Ob tem bodo svetovni dan zdravja obeležili tudi s stojnico in meritvami nekaterih funkcij. Najbogatejši program ob dnevu zdravja pa se obeta v soboto v črni na Koroškem, ko se bo od 9. do 13. ure odvijal dogodek z imenom Zdravje v občini - Dan zdravja v Črni na Koroškem. Dogodek bo zaznamovan z različnimi aktivnostmi na različnih lokacijah. Ponudili bodo zelo širok nabor aktivnosti od kegljanja, zabavnih iger, izdelovanje lepih misli, plesno delavnico, zdrav krožnik, izpostavljena tema pa bo Živeti s svincem, ob boku katere bo na ogled postavljena tudi Razstava izdelkov osnovnošolcev na temo preprečevanja vnosa svinca v telo.

KV