13.03.2018
Odziv na dovoljenje vlade za prostorsko umeščanje vetrnic na Ojstrici

Na sklep vlade Republike Slovenije za prostorsko umeščanje vetrnih elektrarn na Ojstrici, so se odzvali v Civilni iniciativi proti vetrnim elektrarnam na Ojstrici. Vlada RS je s tem sklepom samo odprla pot Dravskim elektrarnam do pristojnih ministrstev za pridobivanje soglasij za izgradnjo VE na Ojstrici in boj se začenja, pišejo v CI v odzivu.  

9. marca so se sestale CI Slovenije, ki se borijo proti takšnim nespametnim potezam Vlade in bodo svoja stališča še posredovala, pravijo v sporočilu za javnost in dodajajo, da Vlada še vedno ne razume, da investitorji iščejo subvencije in ne koristnost VE, prav tako ne razumejo, kakšen je škodljiv vpliv na življenje ljudi, živali in naravo. Zato bodo od pristojnih ministrstev pri izdaji soglasij za izdajo dovoljenja izgradnje VE zahtevali ocene in podlage za izdajo soglasij, ki jih bodo primerjali z analizami in ocenami drugih držav. Ob tem še dodajajo upanje, da je zadnji vetrolom, ki je povzročil ogromno škodo v gozdovih na Koroškem, lastnikom gozdov dovolj dober opomin, kako ravnati z gozdovi.

Ker se radi primerjamo z drugimi državami, kjer imajo veliko VE, še navajajo primer iz Nemčije, kjer ni mogoče dobiti dovoljenja za postavitev VE, če je potrebno podreti eno samo drevo. V sporočilu so še apelirali na lokalne skupnosti, voda in gozd sta naravni dobrini, ki ju je potrebno negovati in ne uničevati, kot to počne umazani kapital. Mnogi domačini so ozaveščeni, pravijo v Civilni iniciativi, in se zavedajo, kaj pomeni živeti v neposredni bližini VE, prav tako poznajo izkušnje ljudi, ki zaradi negativnih vplivov le-teh že trpijo, zato je jasno, da se bodo po vseh močeh borili, da se načrtovani projekt na tej lokaciji nikoli ne bo izpeljal.