08.03.2018
Tednu boja proti raku se pridružujejo tudi sedmošolci;

V ponedeljek so v Ljubljani odprli letošnji slovenski teden boja proti raku, ki poteka pod geslom „priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku“, s čimer organizatorji ponovno izpostavljajo pomen preventive. Številne dogodke v tem tednu je organizirala zveza slovenskih društev za boj proti raku v sodelovanju z Onkološkim inštitutom v Ljubljani. V posebnem projektu z naslovom, ki je geslo tega tedna, priporočila, združena v Evropskem kodeksu proti raku, z novimi pristopi širijo v različnih ciljnih skupinah prebivalstva, predvsem med dijaki v nekaterih srednjih šolah in zaposlenimi v zavodih in podjetjih.  V aktivnosti so vključili tudi osnovnošolce. Zveza slovenskih društev za boj proti raku in Zavod RS za šolstvo sta tudi v tem šolskem letu izvedla program »Vzgoje za nekajenje«.

 Ta je med drugim vključeval  podpisovanje slovesne izjave o nekajenju in izpolnjevanje anketnega vprašalnika o pomenu zdravega življenjskega sloga ter škodljivih učinkih tobaka na zdravje mladostnikov. Od učenk in učencev, ki v tem šolskem letu obiskujejo sedme razrede osnovnih šol, so prejeli kar 4.320 pravilnih odgovorov na zastavljena vprašanja. Zato bodo jutri  izžrebali 86 udeležencev programa podpisovanja Slovesne zaobljube o nekanjenju , ki jih kot nagrada čaka izleta v zabaviščni park Gardaland. Žrebanje bo potekalo ob 11. uri na Osnovni šoli Koroških jeklarjev na Ravnah, prisostvovali pa mu bodo predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku dr. Maja Primic Žakelj, Fani Čeh iz Zavoda RS za šolstvo in ravenski župan dr. Tomaž Rožen.

Prijetno druženje učenk, učencev, učiteljev in svetovalcev je del celostnega programa, ki ima za cilj dvigniti raven znanja na področju krepitve in varovanja zdravja mladostnikov. Z namenom, da bi mladostniki spoznali, da se lahko prijetno zabavajo in družijo tudi brez škodljivih pomagal.

 

KV