07.03.2018
Koroška regija želi urediti zavetišče za živali

V oddaji Koroška pod drobnogledom smo iskali odgovore na vprašanje ali Koroška potrebuje regijsko zavetišče za živali. Cilj na tem področju so si zadali tudi v Regijskem svetu, vrednost pri nadaljnjem odločanju pa je postavitev projekta na regijskem nivoju. Predsedujoči regiji, župan Alan Bukovnik je pojasnil, da želijo prvič na nivoju regije, torej vse koroške občine, urediti vprašanje zavetišča za zapuščene živali na Koroškem. Zato je Regijski svet pooblastil Regionalno razvojno agencijo za izvedbo aktivnosti vzpostavitve zavetišča, vključno s podatki o stanju te problematike na Koroškem. Na osnovi analize se bodo nato koroške občine na nivoju regije opredelile, ali potrebujemo zavetišče in kje ter kako ga bodo vzpostavile.

Občine so dolžne poskrbeti za zapuščene živali na svojih teritorijih, danes pa ta problem rešujejo zelo različno. V največji meri zanje skrbi Društvo proti mučenju živali Koroške, ki si želi, da se zadeve poenotijo med vsemi občinami. Suzana Vodnjov, predsednica društva je dejala, da obžaluje nujnost zavetišča, saj si želi bolj odgovornih lastnikov živali. Vsekakor pa podpira regijsko zavetišče. Pri tem je izpostavila naraščanje problematike z mačkami, medtem, ko se je s čipiranjem problem zapuščenih psov precej zmanjšal.

Veterinarska postaja Slovenj Gradec z Društvom proti mučenju živali Koroške dobro sodeluje na področju veterinarske oskrbe zapuščenih živali. Direktor Ivan Ledinek je pohvalil delo Društva, s katerim zelo dobro sodelujejo in prav Veterinarska postaja Slovenj Gradec je že po praksi sodeč „eno majhno zavetišče“. Po veterinarski oskrbi živali, le – te pogosto zadržijo, dokler ne najdejo novega lastnika.

Velika prednost tovrstnega reševanja problematike zapuščenih živali je enoten pristop do regijskega projekta, v kolikor bo do njega prišlo. Pri tem občine čaka poleg odgovornosti, še redno financiranje zavetišča. Suzana Vodnjov pa je ob koncu oddaje izjavila, da si želi na Koroškem najboljše zavetišče v državi.


 

IF