07.03.2018
8. marca obeležujemo Svetovni dan ledvic

8. marca obeležujemo Svetovni dan ledvic. Slogan letošnjega dne je posvečen posebej kronični ledvični bolezni pri ženskah: „Vključi se, informiraj se, ceni se!“

Zato letos posebej izpostavljajo nosečnost pri kronični ledvični bolezni in okužbe sečil pri ženskah.

Namen svetovnega dneva ledvic je osveščanje ogroženih skupin in zgodnje odkrivanje ter zdravljenje ledvičnih bolezni. Vsak 10. prebivalec naj bi imel neko stopnjo ledvične okvare, zaradi Kronične ledvične bolezni pa nastajajo hudi zapleti, pojavi se lahko odpoved delovanja ledvic, pa tudi zgodnja smrt zaradi srčno-žilnih zapletov. Kronično ledvično bolezen ima na svetu okoli 195 milijonov žensk in je osmi najpomembnejši vzrok smrti pri ženskah. Več o njih je našim poslušalcem v oddaji aktualno povedala dr. Marija Mravljak, specialistka nefrologinja iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec.

Zato so 8. marca tako v Splošni bolnišnici kot tudi v zdravstvenih domovih na Koroškem pripravili infomativne stojnice za obiskovalce. Poleg brezplačnih meritev sladkorja in krvnega tlaka so v bolnišnici in v Zdravstvenih domovih Ravne ter Slovenj Gradec ponudili še brezplačne laboratorijske teste za prisotnost beljakovin v seču, ob tem pa so obiskovalcem nudili tudi nasvete zdravnikov specialistov za nadaljnje zdravljenje.

 

IF